Banner

Ruwvoerbalans in evenwicht?

13 juli 2017 | Door:  Hans de Bie

Het is al weken volop zomer in Nederland. Warm, zonnig en droog weer brengt iedereen in vakantiestemming. Het zomerse weer brengt wel een uitdaging. Hoe houd ik voldoende vers weidegras beschikbaar als de grasgroei afneemt? Moet er een lichte snede gras geoogst worden om ruimte voor weidegang te creëren? Hoeveel ruwvoer blijf ik in de stal verstrekken? Heb ik wel voldoende kuilgras gewonnen als de opbrengst van het land nu achterblijft?

Ruwvoerplanning

Wanneer je een berekening maakt hoeveel ruwvoer er nodig is om de winterperiode te overbruggen geeft dat rust. Voor het opstellen van de BEX-rapportage en kringloopwijzer worden alle partijen ruwvoer opgemeten en bemonsterd. Doordat de omvang opgemeten wordt kan met de dichtheid per partij ruwvoer, de voorraad berekend worden. Met behulp van je BAS rapport kan de ruwvoerbehoefte van de veestapel bekeken worden. Denk bij het berekenen van de ruwvoerbehoefte ook aan de gevolgen van het fosfaat reductieplan. Door krimp van de veestapel (indien op jouw bedrijf van toepassing ) daalt ook de ruwvoerbehoefte.

Voorraad management

Mocht er een verwacht ruwvoertekort zijn, is daar nu in het seizoen goed op in te spelen. Grasgewas is momenteel voldoende beschikbaar en daardoor ook gunstig geprijsd. Mocht er op jouw bedrijf voldoende ruwvoer beschikbaar zijn, dan is het wellicht economisch interessant om veel te melken uit vers gras en te besparen op inkuilkosten. Je Alfa adviseur staat je graag bij in het opstellen van een ruwvoerbalans. Met 31 vestigingen zijn we overal dichtbij.

Hans de Bie

Hans de Bie

Marktmanager Food & Agri


Meer over Hans