Banner

Risico spreiden? Denk aan een gedeeltelijke verkoop van je bedrijf

13 oktober 2020 | Door:  Bas van Loo

Meer dan ooit wordt tijdens de coronacrisis een beroep gedaan op ondernemerskwaliteiten. Toenemende onzekerheid is een belangrijke aanjager. Is mijn verdienmodel voldoende flexibel? Ben ik te afhankelijk van mijn opdrachtgevers of leveranciers? Kan ik mijn personeel wel de continuïteit bieden die wordt verlangd? Vraagstukken die je simpelweg niet alleen kunt en wilt oplossen. Je kunt natuurlijk je zorgen delen met belangrijke personeelsleden. Maar uiteindelijk is er een belangrijk verschil: de keuzes die je maakt raken jou direct in de portemonnee. Meer dan ooit wordt de oplossing gezocht in een pre-exit.

In deze constructie verkoopt de eigenaar een gedeelte van zijn onderneming aan een strategische of financiële partner. Daarbij kun je denken aan zowel een meerderheids- als een minderheidsbelang. Die keus is onder andere afhankelijk van de rol die jij als ondernemer wilt blijven spelen. Een partner kan je helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen en draagt een gedeelte van het financiële risico. Ook creëer je een belangrijk gezamenlijk doel. Je partner heeft baat bij het laten floreren van je onderneming, omdat op termijn een gezamenlijke exit wacht. Die exit vindt veelal plaats na ongeveer vijf tot zeven jaar, de gemiddelde horizon van een investeringsmaatschappij.

De pre-exit kent een aantal voordelen:

De pre-exit kent ook een aantal nadelen:

Alternatieven

Uiteraard zijn er ook alternatieven voor de pre-exit. Te denken valt daarbij aan een gedeeltelijke medewerkersparticipatie of het opnieuw structureren van uw financiering. Mogelijke oplossingen zijn altijd maatwerk. Heb je vragen of hulp nodig bij de gedeeltelijke verkoop van jouw onderneming? Of wil je weten welke voorbereiding je kunt treffen om je bedrijf verkoopklaar te maken? Neem dan contact op met overnameadviseur Bas van Loo van Alfa Consultants. Hij is te bereiken via telefoonnummer 088 253 3073 of stuur een e-mail naar bvanloo@alfa.nl.