Banner

Regeling voor onwerkbaar weer: meld tijdig!

8 februari 2021

Bij extreem weer kan jouw bedrijf stil komen te liggen. Tijdelijk heb je dan minder of geen werk voor jouw personeel. Bijvoorbeeld bij strenge vorst, hoog water of sneeuw. Is er een direct verband tussen het werk en het extreme weer? Dan krijgen jouw werknemers mogelijk een WW-uitkering. In de CAO staat of en wanneer jouw bedrijf in aanmerking komt voor deze regeling. Let erop telkens voor 10.00 uur ’s ochtends een melding te doen aan het UWV.

Wachtdagen

In sommige sectoren –denk bijvoorbeeld aan de bouwnijverheid– kan er gemiddeld enkele dagen per jaar niet worden gewerkt door onwerkbaar weer. De financiële gevolgen van onwerkbaar weer horen gedeeltelijk bij het bedrijfsrisico. Je moet het loon daarom eerst zelf doorbetalen tijdens deze zogenaamde wachtdagen. Het aantal wachtdagen is afhankelijk van het soort weersomstandigheden. Bij vorst, ijzel, sneeuwval zijn er twee wachtdagen per winterseizoen, waarbij een winterseizoen loopt van 1 november tot en met 31 maart. Bij andere weersomstandigheden zijn er ook twee wachtdagen van toepassing per kalenderjaar. Bij hevige wind waarbij het KNMI code rood heeft afgegeven, is er geen sprake van wachtdagen. Bij langdurige regen zijn er negentien wachtdagen per kalenderjaar.

Gedurende de wachtdagen betaal je het loon nog zelf door. Voor deze wachtdagen kunnen jouw medewerkers dus geen WW-uitkering krijgen. Als het onwerkbare weer langer duurt dan het toepasselijke aantal wachtdagen –bij winters weer dus twee– kun je voor jouw werknemers een WW-uitkering aanvragen.

Meld tijdig!

Meld voor 10.00 uur bij het UWV dat jouw werknemers die dag niet kunnen werken door onwerkbaar weer. Deze melding geldt voor de hele dag. Doe de melding vanaf de allereerste dag dat jouw werknemers niet kunnen werken. En doe dit iedere dag opnieuw, zolang er sprake is van onwerkbaar weer. Let erop dat jouw werknemers tijdens onwerkbaar weer niet aan het werk zijn, ook niet ergens anders. Bovendien mogen ze niet op de werkplek aanwezig zijn.

Voorwaarden

Je moet er als werkgever alles aan gedaan hebben om te voorkomen dat het werk gestopt moet worden. Verder kan jouw werknemer alleen door onwerkbaar weer niet werken. Er zijn dus geen andere redenen waarom hij niet kan werken. Bovendien kan hij per week minimaal vijf uur niet werken. Werkt hij normaal minder dan tien uur per week? Dan moet hij per week minimaal de helft van zijn uren niet kunnen werken. Hierboven is al aangegeven dat het onwerkbare weer langer moet duren dan het toepasselijke aantal wachtdagen. Laatste voorwaarde is, dat je niet meer verplicht bent om loon door te betalen tijdens de periode van onwerkbaar weer.

Alfa helpt je graag!

Heb je vragen over de regeling voor onwerkbaar weer? Of heb je hulp nodig bij het aanvragen van een WW-uitkering voor jouw medewerkers in verband met onwerkbaar weer? Aarzel dan niet jouw contactpersoon bij Alfa Salaris en Personeel te benaderen. Hij of zij helpt je graag verder.