Banner

Plan nú je hoeveelheid fosfaat, dat scheelt je straks geld!

22 februari 2018

Het is bijna maart 2018. Begin januari heb je je beschikking fosfaatrechten 2018 ontvangen. Is dit voldoende om het aantal dieren dat je van plan bent om aan te houden? Het is nú het moment om de fosfaatproductie nog te beïnvloeden. Daarmee voorkom je dat je aan het eind van het jaar rechten moet bijkopen, tegen een prijs die misschien niet helemaal meevalt.

Veel melkveehouders hebben de productie van de melkkoeien weten te verhogen sinds 2015. Dit betekent ook een flinke stijging van de fosfaatproductie, iets waar veel veehouders van schrikken. In het fosfaatreductieplan werd er naar GVE-aantallen gekeken. Vanaf 2018 dient er voor de groei van de veestapel maar ook voor de melkproductiestijging te worden geschakeld in de optimale veebezetting. Het alternatief is fosfaatrechten aankopen.

Dieren afvoeren

Zorg ervoor dat je goed in beeld hebt hoe je in 2018 uitkomt en of je daarmee binnen de fosfaatrechten blijft. Als je op dit moment boven dit niveau zit, kun je nu nog dieren afvoeren om het gemiddelde te beïnvloeden. Als er na de zomer nog moet worden geschakeld, moet er naar verhouding veel meer vee te worden afgevoerd om gemiddeld nog goed uit te komen. Dit zal bedrijfseconomisch in de meeste gevallen geen optie zijn.

Fosfaatrechten aankopen

Ook is er de mogelijkheid om fosfaatrechten aan te kopen. Veel melkveehouders hebben al fosfaatrechten aangekocht of zijn hiermee bezig. Ook hier geldt: wacht niet tot het laatste moment. Kom je er in december achter dat je meer fosfaat hebt geproduceerd dan dat je rechten hebt, dan moet je fosfaat aankopen. Over het aanbod en de prijzen op dat moment is nu weinig te zeggen. Meer weten over de overdracht van fosfaatrechten? Lees ons artikel ‘Fosfaatrechten overdragen? Hier moet je op letten!’ of lees alle recente artikelen over fosfaatrechten.

Fosfaatplanning

Alfa kan je helpen bij het inzichtelijk maken van de fosfaatplanning van 2018. Daarnaast kunnen wij je ook begeleiden bij de aankoop of lease van fosfaatrechten. Heb je vragen over bedrijfsoverdrachten en samenwerkingen? Met meer dan 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij.