Banner

Optimaliseer je investeringsplan: het Alfa Begrotingsmodel

9 juli 2018 | Door:  René Grootscholten

Heb je investeringsplannen en wil je houvast over je financiële positie de komende jaren? Alfa helpt: met het Alfa Begrotingsmodel (ABM). In één overzicht zie je hoe je exploitatie, je liquiditeits- en je balanspositie er de komende vijf jaar uitzien. Per jaar, per kwartaal of per maand krijg je een begroting. Zo’n overzicht maakt het ook voor financiers makkelijker om ‘ja’ te zeggen.

Het zijn weer tijden om te investeren in de glastuinbouw. Maar onveranderd is de vraag wat die investeringen betekenen voor je financiële positie in de komende jaren. Het Alfa Begrotingsmodel is een rapport dat alle belangrijke financiële kengetallen voor vijf jaar in beeld brengt. Daarmee is het een compleet overzicht dat je laat zien hoe je bedrijf zich gaat ontwikkelen na de investering.

Uniek aan het rapport is dat het niet alleen maar focust op de exploitatiebegroting met de te verwachten omzet en kosten. Het ABM geeft je per maand ook inzicht in je liquiditeit: wat komt er maandelijks binnen, wat moet er maandelijks worden betaald?

Financiers overtuigen

Daar koppelt het model meteen een commerciële balans aan. Ook hier kun je desgewenst per maand weer inzoomen op je activa, je passiva en je eigen vermogen. Met het begrotingsmodel in de hand heb je een extra tool om financiers te overtuigen van de realiteit van je plannen. Ook banken zijn heel tevreden over de toegevoegde waarde van het model. “Perfect. Alles staat erin en wat erin staat is ook goed onderbouwd”, was een van de complimenten die we ontvingen toen de rapporten als bijlage meegingen met een investeringsaanvraag. Waarom zou je je kansen om een bank of een andere financier te overtuigen niet optimaliseren?

Integratie met Alfa Management Paneel

Al langer kent Alfa het AMP, het Alfa Management Paneel, een financieel dashboard om grip te houden op je bedrijfsvoering en zelf financiële scenario’s door te rekenen. Een groot voordeel van het begrotingsmodel is dat het naadloos aansluit op het AMP. Daardoor kun je de begroting van het ABM en de werkelijke cijfers van het AMP goed met elkaar vergelijken en conclusies trekken waar je eventueel kunt bijsturen.

Nieuwsgierig?

Het Alfa Begrotingsmodel is een betrouwbare financiële voorspeller voor ondernemers met investeringsplannen. Alfa stelt het plan graag voor je op en begeleidt je ook bij het interpreteren van de cijfers. Wil je nadere informatie over wat het ABM voor jouw toekomstvisie kan betekenen? Of samen met je adviseur een keer door een demo lopen? Neem dan vrijblijvend contact op. Met meer dan 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij.

René Grootscholten

René Grootscholten

Bedrijfskundig adviseur


Meer over René