Banner

Op zoek naar een ander tuinbouwbedrijf? Wacht niet af!

9 mei 2019 | Door:  René Grootscholten

Vroeger was het allemaal eenvoudig. De ondernemer die een glastuinbouwbedrijf wilde kopen, informeerde bij een makelaar wat er in de aanbieding was. Tijden zijn veranderd. Bedrijven die worden verkocht wisselen vaak van eigenaar zonder dat er ruchtbaarheid aan gegeven is. Dat betekent dat je van tactiek moet veranderen als je op zoek bent. Alfa kan je helpen.

Het aantal glastuinbouwbedrijven dat van eigenaar wisselt zonder dat het bedrijf ‘in de etalage’ heeft gestaan is het afgelopen jaar opvallend gestegen. Het aantal stille aankopen maakt een opvallende groei door, is de ervaring bij Alfa. Ondernemers op overnamepad wachten niet langer meer af tot een makelaar een object te koop aanbiedt. Zij sturen die makelaar zelf gericht op pad naar bedrijven die voor hen interessant zijn.
 

Geen opvolger

Dat heeft voordelen. Op een moment dat een bedrijf officieel te koop komt te staan, moet je vaak maar net afwachten of je wel de hoogste bieder bent. Maar het vraagt van een makelaar ook creativiteit, diplomatie en soms wat geduld. Niet elke ondernemer die je benadert met de vraag of zijn bedrijf te koop is, zal meteen ‘ja’ antwoorden op die vraag. Het kan hem in ieder geval wel aan het denken zetten. Zeker als er geen opvolger voorhanden is, is het aantrekkelijk om het bedrijf dan maar wat eerder te verkopen. En in de markt groeit het aantal bedrijven dat het zonder opvolger moet stellen.
 

Wat kan Alfa voor je doen?

Heb je plannen om een glastuinbouwbedrijf te kopen, of wil je uitbreiden? Begin er dan eens mee Alfa in je plannen te betrekken. Eerste vraag is natuurlijk: is die investering wel haalbaar en, in het verlengde daarvan: wat kan het je aan rendement gaan opleveren? Welke terugverdientijd is realistisch om aan te houden? Met onze expertise zijn we ook een geschikte partner om te analyseren wat de werkelijke waarde is van een bedrijf.
 
Het netwerk van Alfa kan je op het spoor zetten van potentiële partners die in zijn voor een overname. Het zal niet de eerste keer zijn dat een makelaar ons tipt over een te koop staand tuinbouwbedrijf, waarvoor wij een geschikte match in gedachten hebben. Eventueel zetten we daarvoor onze collega's in van Alfa Consultants. 
 

Bedrijfsplan

Heb je assistentie nodig voor een bedrijfsplan, al dan niet financieel? Ook daarvoor kun je met een gerust hart een beroep doen op onze specialisten. Niet alleen voor het opstellen van het plan; we begeleiden ook het gehele traject tot en met het moment dat het nieuwe bedrijf draait. En komt het daadwerkelijk tot die handtekening bij de notaris, dan staan we ook voor je klaar met fiscaal en juridisch advies. Of om je te informeren over mogelijke subsidies. Je weet ons te vinden!
René Grootscholten

René Grootscholten

Senior bedrijfskundig adviseur

088 2532475 | rgrootscholten@alfa.nl


Meer over René