Banner

Op weg naar Parijs met rolstoeltennisster Aniek van Koot: ‘Nog één keer d’ran’

6 januari 2022 | Door:  Mike Kuiperij

Ze stond op het hoogste treedje van het podium op alle grote internationale tennistoernooien. Ze haalde goud op de Paralympische Spelen, tot twee keer toe zelfs. Achter haar dubbelmaatje Diede de Groot is ze tweede rolstoeltennisser van de wereld. Dinxperlo kan zich geen beter uithangbord wensen dan Aniek van Koot, die op haar 31ste nog plannen heeft om de prijzenkast verder uit te bouwen. “Het mikpunt is Parijs 2024, de volgende Paralympische Spelen. Nog één keer knallen.”  

De thermometer kruipt maar net boven nul op een winterochtend in Dinxperlo. Op de baan van tennisvereniging De Rietstap heeft Aniek van Koot de grootste moeite om er een fatsoenlijke rally uit te gooien. “Die tennisballen zijn gevuld met gas, als het zo koud is stuiteren ze niet goed meer. Maar het alternatief was vanmorgen om half acht trainen in het nationaal trainingscentrum in Amstelveen. Dan kies ik toch maar hier voor”, lacht ze. 

Aan opofferingen is de Dinxperlose wel gewend. Na elf operaties als kind kwam het op haar elfde tot een amputatie van het rechterbeen. In twintig jaar tijd knokte Aniek zich naar de top van het internationale rolstoeltennis. En knokken betekent: ‘s morgens twee uur trainen op de baan, ‘s middags twee uur trainen op de baan en tussendoor een uur krachttraining.   

Fullprof 

Daarmee is Aniek fullprof tennisspeelster. Al halen haar verdiensten het niet bij wat de collega’s zonder rolstoel mogen verdelen. “Het prijzengeld kan er net mee door. En het verblijf wordt voor ons betaald. Als je Wimbledon wint kun je weer een jaar lang training betalen. In 2013 won ik het Australian Open in het enkel- en het dubbelspel. Ik denk dat ik toen nul komma nul nul nul twee procent verdiende van wat Djokovic met zijn winst binnenhaalde. Maar er wordt best wel goed voor ons gezorgd op toernooien, het mag geen klaagzang worden.” 

Competitie in het dubbelspel 

Niet dat het haar steekt, het gigantische verschil in financiële waardering. Aniek: “Nee, ik ben nooit gaan tennissen om er geld mee te kunnen verdienen. Ik ben gaan tennissen omdat ik er goed in zou kunnen worden. En ik vind het nog steeds leuk. Geld maakt mij niet zoveel uit.” Zo kan het gebeuren dat een paralympisch kampioen verschijnt voor de competitie van De Rietstap, de tennisvereniging van Dinxperlo. Daar is ze een van de steunpilaren in het reguliere dubbelspel. Enige verschil: voor haar mag de bal niet eenmaal maar tweemaal stuiteren. 

‘Nog één keer d’ran’ 

Op haar 31ste is het de vraag wat er nog meer te winnen valt voor iemand die alles al één of meerdere keren heeft bereikt. “Ik ben op een leeftijd gekomen dat ik zeg: nog één keer d’ran. Het mikpunt is Parijs 2024, de volgende Paralympische Spelen. Ik wil in Parijs nog één keer knallen.” Het wordt ook het moment dat een maatschappelijke carrière om de hoek komt kijken, realiseert Aniek zich. “Ik heb vwo gedaan, maar ik ben na het vwo wel meteen gaan tennissen. Een ander papiertje dan het vwo-diploma heb ik niet. Ik spreek inmiddels vijf talen met gemak, maar ik vind het weleens jammer dat ik geen verdere opleidingen heb gevolgd. Aan de andere kant: als ik het over zou moeten doen, zou ik weer precies hetzelfde doen.” 

Accountant én sponsor Alfa 

Het is speculeren, maar had een valide Aniek van Koot net zoveel succes behaald zonder rolstoel? Ze haalt haar schouders op. “Dat vraag ik me ook weleens af. Maar ik weet het niet. Ik weet wel dat mijn zus Sanne ook kneitergoed kon tennissen. Maar zij is op een gegeven moment gestopt.” Ook die gedachte spookte af en toe door haar hoofd. “Ik heb het ook weleens overwogen. (Lachend) Maar ik durfde nooit. Ik heb allemaal sponsoren achter me staan die ik niet teleur wilde stellen.” Sponsoren zoals Alfa Achterhoek, niet toevallig ook haar ‘eigen’ accountant. Aniek: “Ja, ik was al klant bij Alfa en ik ben zo blij dat ze mij ook steunen. Ik lever altijd m’n administratie van mijn tenniscarrière bij Alfa in en dan krijg je alles in een goed rapport mét advies weer terug. Ik wil liever geen werk op het gebied van financiële zaken, Alfa heeft daarvoor heel veel kennis van zaken in huis. En het zijn ook nog eens heel fijne mensen, waaronder mijn vaste aanspreekpunt Mike Kuiperij”. 

Mike Kuiperij

Mike Kuiperij

Klantbeheerder

088 2531285 | mkuiperij@alfa.nl


Meer over Mike