Banner

Ontslag op staande voet om wegnemen pak koekjes uit de kantine?

1 juni 2021 | Door:  Danielle Dolhain - Bunnik

Is een ontslag op staande voet mogelijk voor het wegnemen van een pak koekjes uit de kantine en een daaropvolgende agressieve reactie van de werknemer in het gesprek met de werkgever? Onlangs heeft het Hof een uitspraak gedaan over deze casus. Welke regels gelden er bij een ontslag op staande voet? Waar dien je rekening mee te houden? Aan de hand van een aantal uitspraken lichten we dit toe.  

Ontslag om pak koekjes 

In deze zaak stelde de werkgever dat werknemer onterecht een pak koekjes uit de kantine in zijn tas had gestopt om deze zelf op te eten of mee naar huis te nemen. Toen de werkgever hem daarop aansprak reageerde de werknemer dreigend volgens de werkgever waarop hij ontslag op staande voet kreeg. De werknemer voerde in de procedure aan dat het pak koekjes in de kantine van het merk koekjes was dat een collega meermaals per week in de kantine legde om uit te delen aan het personeel. Het Hof oordeelde dat de werkgever geen heldere regels over het pakken van de koekjes heeft opgesteld. De werknemer hoefde niet te beseffen dat het meenemen van de koekjes tot ontslag op staande voet kon leiden. Ook is niet voldoende aangetoond dat werknemer de intentie had om te dreigen. Het Hof liet bij zijn oordeel meewegen dat werknemer al 19 jaar in dienst was. Het ontslag op staande voet hield dan ook geen stand.   

Ontslag om 50 cent      

In een andere zaak is een werknemer van een koffiebar op staande voet ontslagen wegens het wegnemen van een muntstuk van 50 cent. Een klant had dit muntstuk op de bar gelegd voor het gebruik van het toilet. Een collega zag dat de werknemer het muntstuk in haar eigen zak deed. Toen zij haar daarop aansprak ontkende de werknemer dit. Kort daarop kwam de werknemer wel ineens met het muntstuk aan. Uit camerabeelden is volgens de kantonrechter aannemelijk dat zij diefstal wilde plegen. Mede vanwege de relatief korte duur van het dienstverband en de jonge leeftijd van de werknemer is het ontslag op staande voet terecht gegeven.  

Ontslag om onjuiste informatie op CV en in sollicitatiegesprek 

Een werknemer had op zijn CV aangegeven dat hij leidinggevende functies heeft gehad, als Hoofd financiële administratie. Ook heeft hij tijdens het sollicitatiegesprek aangegeven dat hij het dienstverband bij een eerdere werkgever had opgezegd omdat hij niet achter de gekozen bedrijfsvoering stond. Toen de werkgever niet tevreden was over het functioneren van de werknemer heeft zij navraag gedaan bij de vorige werkgevers. Daaruit bleek dat de werknemer geen leidinggevende functies had uitgeoefend. Ook bleek dat dat hij niet zelf zijn dienstverband had opgezegd maar dat zijn contract niet was verlengd omdat zijn functioneren te wensen over liet. De kantonrechter oordeelde in zijn uitspraak dat het ontslag op staande voet terecht was.      

Beoordeling 

Zoals je kunt lezen kan de uitkomst in een rechterlijke procedure verschillend uitpakken. De wet stelt een aantal voorwaarden aan een ontslag op staande voet. Eén van die voorwaarden is een dringende reden. Dit betekent dat de reden voor ontslag van dien aard is dat niet van de werkgever kan worden verwacht dat hij het dienstverband langer voortzet. Hieronder valt onder andere diefstal, bedrog, mishandeling en bedreiging. Bij een ontslag op staande voet zullen echter altijd alle omstandigheden van dat geval moeten worden afgewogen. Niet elke diefstal zal per definitie een geldig ontslag op staande voet geven. Factoren die meewegen zijn: 

Een ontslag op staande voet brengt de nodige risico’s met zich mee. Als achteraf blijkt dat het ontslag op staande voet onterecht is gegeven kan de rechter de arbeidsovereenkomst herstellen of aan de werknemer een billijke vergoeding toekennen. Deze kosten kunnen hoog oplopen.  

Advies 

Het is belangrijk tijdig advies in te winnen zodat de risico’s vooraf kunnen worden ingeschat. Onze juridisch adviseurs arbeidsrecht kunnen je adviseren over een (mogelijk) ontslag op staande voet. 

Danielle Dolhain - Bunnik

Danielle Dolhain - Bunnik

Juridisch adviseur

088 2531129 | dbunnik@alfa.nl


Meer over Danielle