Banner

Ondernemerschap en jonge agrariërs

2 juli 2019 | Door:  Klaas-Jan Janse

Afgelopen februari is Alfa gestart met een opleidingstraject voor jonge agrarische ondernemers. Een traject van negen avonden waarin vele onderwerpen gericht op ondernemerschap de revue passeren.

Opleidingstraject voor jonge agrarische ondernemers

Wij zijn gestart met het traject bij klanten van onze kantoren in Alfa Bleiswijk en IJsselstein. Het is mogelijk om dit ook voor andere Alfa-klanten te verzorgen. Het opleidingstraject is, mede op verzoek van ondernemers, gemaakt om vooral jonge agrarische ondernemers handvatten te geven om zich te ontwikkelen in het ondernemerschap in de breedste zin van het woord. Hierbij komen de volgende onderwerpen aan bod:

Praktische toepasbaarheid

We zijn inmiddels halverwege het programma waarin we zijn gestart met twee groepen zeer enthousiaste 'jonge' agrariërs. De avonden worden als zeer leerzaam en nuttig omschreven. In de eerste fase zijn collega Saskia Kool en Gert van Erk met de cursisten aan de slag gegaan met de basis beginselen van de jaarrekening. Hiermee kregen de deelnemers handvatten om echt inzicht te krijgen in je eigen cijfers en hoe je een jaarrekening met alle bijbehorende stukken moet lezen. En daarnaast de vertaalslag naar de praktische toepasbaarheid en inzicht in de eigen liquiditeitspositie.

Na deze twee inspirerende en leerzame avonden zijn Arjan de Jong en Klaas-Jan Janse verder gegaan met het verkrijgen van inzicht in je eigen bedrijfsvoering. Dit hebben zij gedaan door het (laten) maken van een SWOT-analyse van het eigen bedrijf, dus het verkrijgen van inzicht in je sterkte en zwakten en kansen en bedreigingen. Dit was soms confronterend voor een aantal cursisten, maar om te komen tot een diepgaande analyse moet je je als ondernemer en mens soms open en kwetsbaar durven op te stellen. Deze analyse zal weer een verder vervolg krijgen in het onderdeel 'Samenwerking en wie ben ik?'.

Tijdens de vierde avond van de cursus zijn we eerst verder gegaan met de uitkomsten van de eigen SWOT-analyse en na de pauze uitgebreid ingegaan op de huidige wet- en regelgeving. Hierin kwam  de fosfaatwetgeving uitgebreid aan bod, maar we zijn we ook dieper ingegaan in de veranderende wet- en regelgeving omtrent de mestproblematiek en de toekomstige nieuwe mestwetgeving. Als laatste hebben we het veranderende stelsel van GLB besproken welke in zal gaan in 2022 en welke mogelijke gevolgen dit kan hebben voor de bedrijfsvoering.

Interesse?

Halverwege de cursus mogen we wel zeggen dat het tot nu toe zeer geslaagd is en dat er zeker een vervolg aan zal worden gegeven. Mocht je dit nu lezen en denken dit is ook wel iets voor mij, neem dan contact op met het dichtstbijzijnde Alfa kantoor bij jou in de buurt. Zij vertellen je hier graag meer over.

Klaas-Jan Janse

Klaas-Jan Janse

Bedrijfskundig adviseur

088 2531202 | kjanse@alfa.nl


Meer over Klaas-Jan