Banner

Nieuwe btw-afwikkeling voor vouchers

9 november 2018 | Door:  Harm-Jan de Boer

Vanaf 2019 gaan nieuwe regels gelden voor de btw-behandeling van vouchers. Dat heeft gevolgen voor ondernemers die werken met waarde- of cadeaubonnen, dinercheques enzovoort. De vraag is daarbij altijd wanneer je btw verschuldigd bent. Bestaande gunstige regelingen komen te vervallen. Wat zijn de gevolgen van de nieuwe regels voor jou? En wat betekent het voor je (btw-)administratie?

Ruime werking

Je loopt er misschien wel sneller tegenaan dan je denkt. Ook buiten de retail zie je steeds vaker dat gebruik wordt gemaakt van waardebonnen en dergelijke. Vouchers zijn bovendien vormvrij en kunnen zowel fysiek als digitaal worden aangeboden. Officieel gaat het om ‘instrumenten’ waarvoor de verplichting bestaat ze als gehele of gedeeltelijke tegenprestatie te aanvaarden voor bepaalde goederenleveringen of diensten. Naast waardebonnen moet je denken aan telefoonkaarten, giftcards, bioscoopbonnen, vervoersbewijzen, toegangskaartjes enzovoort.

Vouchers van vóór 1 januari 2019

Op dit moment is over de verkoopomzet van bijvoorbeeld waardebonnen pas btw verschuldigd op het moment dat de gebruiker er een product of dienst mee koopt. Op het moment dat de voucher wordt verkocht, is de verkoper geen btw verschuldigd. De huidige regeling zorgt dus voor een liquiditeitsvoordeel bij de verkoper van de voucher. De huidige regeling blijft van toepassing op vouchers die vóór 1 januari 2019 zijn uitgegeven.

Vouchers vanaf 2019

Straks loop je echter de kans eerder btw te moeten afgedragen: op het moment dat de voucher wordt uitgegeven. Dat is het geval bij een zogenaamde enkelvoudige voucher (‘single purpose’). Daarvan is sprake als het land waar de levering of dienst plaatsvindt en vooral ook de hoogte van het btw-tarief vast staan. (Bijvoorbeeld de uitgifte van een boekenbon die alleen in Nederland is te verzilveren.)

Bij meervoudige vouchers (‘multi purpose’) vindt de btw-heffing pas plaats bij de verzilvering daarvan. Het gaat dan bijvoorbeeld om een giftcard, die klanten kunnen besteden aan allerlei producten met verschillende btw-tarieven. Ook kan die klant de giftcard misschien wel bij eventuele buitenlandse filialen inwisselen.

Zo snel mogelijk anticiperen

Het is goed om na te gaan met welke soort voucher je werkt. Het kan namelijk betekenen dat je – uitgaande van enkelvoudige vouchers – anders dan je gewend bent eerder de btw moet afdragen. Daar moet je je administratie op inrichten.

Let op! Er is voordeel te behalen door de productrange van een voucher aan te passen. Als de voucher straks ook betrekking gaat hebben op producten met een ander btw-tarief, dan ontstaat een ‘multi purpose-voucher’. Dit heeft als voordeel dat btw pas hoeft te worden afgedragen als de voucher wordt verzilverd.

Meer informatie

Wil je meer informatie over deze nieuwe btw-regeling voor vouchers? Neem dan contact op met ons! Lees ook het recente nieuws op het gebied van btw-advies en bekijk de dienstverlening.

Harm-Jan de Boer

Harm-Jan de Boer

Btw specialist

088 2531000 | hdeboer@alfa.nl


Meer over Harm-Jan