Banner

Niet altijd standaardbijtelling voor bestelauto

15 mei 2017 | Door:  Erik Bos

Een bestelauto die (nagenoeg) uitsluitend geschikt is voor goederenvervoer, valt niet onder het autokostenforfait voor privégebruik auto. Kijkend naar aard of inrichting vallen vier categorieën van bestelauto's onder deze noemer.

De bijtellingsregeling privégebruik auto geldt normaal gesproken ook voor de bestelauto. Op een bestelauto die naar aard of inrichting (nagenoeg) uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen, is het autokostenforfait echter niet van toepassing. Dat geldt zowel voor een werknemer, als een ondernemer of resultaatgenieter in de inkomstenbelasting.

Wordt met een dergelijke bestelauto privé gereden dan moet de bijtelling op een andere manier worden berekend en wel als volgt: (aantal privékilometers x de kilometerprijs van de bestelauto) - een eventuele eigen bijdrage.

Inrichtingseisen

Maar wanneer kwalificeert een bestelauto nu als een bestelauto die naar aard of inrichting (nagenoeg) uitsluitend geschikt is voor het goederenvervoer? Volgens de Belastingdienst kunnen de volgende vier categorieën bestelauto’s als zodanig worden aangemerkt:

  1. de bestelauto waarvan de bijrijdersstoel is verwijderd en de bevestigingspunten van de bijrijdersstoel zijn weggeslepen of dichtgelast,
  2. de bestelauto waarvan het vloeroppervlak van de laadruimte 90% of meer bedraagt van het totale vloeroppervlak en de inhoud van de laadruimte 90% of meer is van de totale inhoud,
  3. de bestelauto die qua grootte niet in een parkeergarage past én voorzien is van stellingen én waarvan de bijrijdersstoel functioneel is aan het laden en lossen van de goederen,
  4. de bestelauto die vies en stoffig is en waarvan de bijrijdersstoel functioneel is aan het laden en lossen. Het moet gaan om ernstige vervuiling of stank die niet gemakkelijk te verwijderen is met wassen en stofzuigen.

Meer weten?

Heb je vragen over de bijtelling voor de bestelauto? Of over andere aspecten van de auto van de zaak in de salarisadministratie? Neem dan contact op met een adviseur van Alfa Salaris en Personeel. Hij of zij zoekt graag met jou naar antwoorden. Met 31 vestigingen is Alfa overal dichtbij.

Erik Bos

Erik Bos

Adviseur Salaris en Personeel


Meer over Erik