Banner

Meer rust en zekerheid, maar nog niet met pensioen?

25 augustus 2021 | Door:  Frank van Ee

Het verkopen van een onderneming, het is voor velen een grote stap. In veel gevallen heeft de ondernemer een groot deel van zijn leven gewijd aan het opbouwen van het bedrijf en er ziel en zaligheid in gestopt. Vroeg of laat komt er het moment dat de ondernemer er mee wil stoppen; leeftijd, meer tijd voor het gezin, andere ambities, er kunnen talloze redenen zijn voor dit besluit.

Voor de één is deze stap wellicht zo genomen, de ander kan hier als een berg tegen opzien en stelt dit moment het liefst zo lang mogelijk uit. Toch hoeft de verkoop van jouw onderneming niet te betekenen dat je van het ene op het andere moment niks meer met jouw bedrijf te maken hebt. Er zijn diverse tussenvormen waarbij je in meer of mindere mate betrokken kan blijven, en ook financieel kan dit een goede keuze zijn. In dit artikel worden twee manieren van verkoop besproken waarbij de verkoper actief kan blijven in zijn onderneming, maar meer rust en zekerheid geniet.

Pre-exit

Te beginnen met de pre-exit strategie. Bij deze strategie wordt de onderneming in feite twee keer verkocht. In eerste instantie wordt een deel van de aandelen verkocht aan een investeerder. De verkoper stelt op dit moment al een deel van zijn opgebouwde vermogen veilig. De investeerder en de verkoper stellen samen een groeiplan op voor de komende jaren, dit beslaat meestal een termijn van zo’n vijf à zeven jaar. Gedurende deze periode ligt de dagelijkse leiding van de onderneming voornamelijk bij de verkoper.

Wanneer de groeidoelstellingen zijn behaald, wordt de onderneming in zijn geheel verkocht aan bijvoorbeeld een strategische partij. De verkoper en investeerder treden gezamenlijk uit. De voordelen van deze strategie zijn onder andere dat een deel van de waarde van de onderneming al veilig gesteld wordt en dat de investeerder kapitaal, kennis en een netwerk met zich meebrengt voor verdere groei. Bovendien zijn in veel gevallen de gecombineerde opbrengsten van de twee transacties voor de ondernemer substantieel hoger dan de opbrengsten bij verkoop ineens.

Management Buy-In

Daarnaast is er de Management Buy-In (MBI) strategie. Ook hierbij koopt iemand of een investeringsmaatschappij zichzelf in in de onderneming. Dit kan een werknemer zijn die al langer werkzaam is binnen de onderneming, een (ex-)ondernemer die een nieuwe uitdaging zoekt of iemand die elders in loondienst actief is en de overstap naar het ondernemerschap wil maken. Tijdens de Management Buy-In wordt de onderneming deels verkocht en kan de dagelijkse leiding bij de MBI-kandidaat komen te liggen.

De verkoper blijft betrokken bij zijn bedrijf en behoudt vaak een meerderheid van de aandelen, en dus zeggenschap, in de onderneming. Desalniettemin kan de ondernemer een veel lichter takenpakket op zich nemen en neemt de afhankelijkheid van de DGA enorm af. Meer rust voor de verkoper én de onderneming is aantrekkelijker bij volledige verkoop. Een zeer geschikte tussenvorm van verkoop, wanneer je het rustiger aan wilt doen maar nog niet klaar bent om geheel afstand van jouw onderneming te nemen.

Alfa one stop shop

Natuurlijk zijn er ook fiscale, juridische en financiële aandachtspunten bij een pre-exit strategie en een Management Buy-In traject. Daarnaast is niet elk bedrijf geschikt voor deze manier van verkoop.

Ben je benieuwd of jouw onderneming in aanmerking komt voor de pre-exit of wil je vrijblijvend overleggen wat de mogelijkheden zouden zijn in jouw situatie? Neem dan vooral contact met ons op! Of je nu vandaag, over één of over vijf jaar afstand wilt doen van jouw onderneming, het ervaren team van overname adviseurs van Alfa Consultants neemt graag de verschillende mogelijkheden samen met je door. Wij bieden diensten van het zoeken van een geschikte koper tot de closing bij de notaris. Alle expertise binnen één team.