Banner

“Prettig dat iemand met verstand van zaken over je schouder meekijkt”

14 november 2016 | Door:  Hans de Bie

Het was hun droom ooit een eigen camping te beginnen. Weg van de dagelijkse stress, op zoek naar meer vrijheid. "Zeg maar: het idee van 'Ik vertrek', het tv-programma", lacht Sander Zeldenrijk. Samen met zijn partner Joanna van der Hove begon hij die camping in Drenthe: Zonneveld, inclusief alpacafokkerij, een luxe bed and breakfast en vakantiehuisjes. Dat gebeurde in samenwerking met Alfa, dat veel kennis inbracht op het gebied van ruimtelijke ordening, milieu en vastgoed (ROM).

"Die camping was inderdaad altijd al onze droom”, vertelt Sander. “We zijn zelf echte kampeerders. We hebben gewacht met zoeken totdat we de tijd rijp vonden. Ik werkte op de salesafdeling van een IT-bedrijf in Amsterdam, Joanna was gastouder. Wat we zochten? Een ander leven. Ik was het zat om elke dag in de file van Hilversum naar Amsterdam te moeten staan. Het was overal druk om ons heen. Nu hebben we een veel rijker leven, merk ik. Niet rijk in de zin van dat we meer geld hebben, maar meer rijk van geest."

Voor het zover was hadden de twee nog een paar hobbels te nemen. Hun keus viel op een camping in het Drentse Tiendeveen, een dorp met 800 inwoners ten oosten van Hoogeveen. "We zochten een goede plek. Deze stond op Funda, aan het eind van een doodlopende weg. Het was een paardenfokkerij met een villa en een beetje grond. Een agrarische bestemming dus. De fokkerij stond al twaalf jaar te koop. Het was blijkbaar niet eenvoudig geweest om er een andere bestemming aan te geven. En de tijd zat tegen: niet elke bank ging meer mee in een investeringsplan."

Via Google bij Alfa

Sander en Joanna kwamen al even toevallig bij Alfa terecht. "Omdat we een accountant zochten in de buurt. Via Google kwamen we bij de Alfa-vestiging in Hoogeveen uit. We wilden van tevoren goed hebben uitgezocht of alles wat we wilden, wel kon en mocht op deze locatie. Het moest in één keer goed zijn. Je wilt niet in iets investeren wat later weer moeilijk verkoopbaar blijkt.”

De twee kersverse ondernemers wilden het 2,4 hectare grote perceel herinrichten met een kampeerterrein, een bed and breakfast, vakantiehuizen en een alpacafokkerij. In de toekomst staat er ook nog een theetuin op stapel op Zonneveld. Aan ROM-adviseur Jasper Vijfhuizen van Alfa - verantwoordelijk voor Ruimtelijke Ordening, Milieu & Vastgoed - de taak om die nieuwe invulling mogelijk te maken.

Traject van A tot Z geregeld

“Jasper heeft een principeverzoek ingediend bij de gemeente. Die was in eerste instantie niet heel bereidwillig om mee te werken, maar met een duidelijke onderbouwing van ons zelf en Alfa hebben we het toch voor elkaar gekregen. Daarna begint het hele vergunningentraject. Dat duurt maar en dat duurt maar. Gelukkig heeft Alfa dat voor ons van A tot Z geregeld. Ik ben daar misschien wel wat te ongeduldig voor. Zij hebben het voor ons gedaan. En goed. Alfa heeft druk gehouden op de gemeente. Als het nodig was, nam Jasper ook voor ons het gesprek over bij de gemeente. Dat is een aantal keren gebeurd."

Ook de actieve inbreng van Alfa werd door het tweetal gewaardeerd. "Ze hebben meegedacht over wat slim is en wat niet. Maken we wel de juiste keuzes? Het is prettig om iemand met verstand van zaken te hebben die over je schouder meekijkt."

Kleinschalige boerencamping

Inmiddels is het een pracht van een recreatiebedrijf: een kleinschalige boerencamping met genoeg voorzieningen voor de hele familie. Sander en Joanna verkopen er ook streekproducten. Ook staat er een luxueuze bed en breakfast, Veerkant en Vruistuk, ondergebracht in een Zweeds landhuis. "Het loopt goed, het is pas het eerste jaar dat we echt bezig zijn." Met dank aan Alfa. "Wat ons vooral is opgevallen is de nazorg. Het is niet van: Alfa is klaar en je hoort er niets meer van. Nee, regelmatig krijgen we nog een telefoontje: hoe is het met jullie? Er groeit echt een persoonlijke band. Die betrokkenheid, die waarderen we heel erg."

Wilt u meer weten over ROM? Neem vrijblijvend contact op met een Alfa-adviseur bij u in de buurt. Met 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij. Kijk voor meer informatie ook op www.alfa.nl/rom.

Hans de Bie

Hans de Bie

Marktmanager Food & Agri

088 253 1015 | hdebie@alfa.nl


Meer over Hans