Banner

Levenstestament: een aanrader om te regelen?

11 juni 2019 | Door:  Linda Kroon - Joosten

Steeds meer mensen stellen tegenwoordig een levenstestament op. Het aantal blijft toenemen: in het vierde kwartaal van 2018 met 38 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2017. Maar is het nodig om een levenstestament op te laten stellen?

Veel mensen hebben een testament. Zo’n testament regelt wat er bij overlijden met de nalatenschap moet gebeuren. Een levenstestament geldt echter tijdens het leven. Een levenstestament bevat een volmacht waarin een of meerdere personen kunnen handelen namens de opsteller als hij of zij zelf daartoe niet meer in staat is. In het stuk kun je laten beschrijven hoe je wilt dat jouw vertegenwoordiger of vertegenwoordigers je financiële belangen moeten behartigen.

Een voorbeeld van een situatie voor een levenstestament

Een voorbeeld van een situatie waarvoor het handig is om een levenstestament of volmacht te hebben: iemand is dementerend en wordt na  verloop van tijd opgenomen in een zorginstelling. De partner wil graag kleiner gaan wonen. Die partner kan dat niet zonder eerst de gezamenlijke woning te verkopen. Als er geen levenstestament of volmacht is, moet de partner naar de rechter om die woning te kunnen verkopen. Met een levenstestament of volmacht is dit niet nodig en kan hij of zij gelijk handelen.

Levenstestament niet alleen voor ouderen

Het levenstestament is niet alleen een document voor mensen die al op leeftijd zijn. Ook als je jonger bent kan het uitkomst bieden. Bijvoorbeeld in de situatie dat je door een ongeluk in het ziekenhuis terechtkomt, maar je onderneming wel moet kunnen blijven doordraaien.

Daarnaast kan er nog meer in het levenstestament worden vastgelegd. Iemand kan aangeven wat hij wel of niet wenst bij een medische behandeling en wat zijn of haar persoonlijke wensen zijn. Je kunt hierbij zelfs denken aan wensen die te maken hebben met social media - je profielen wijzigen of verwijderen - of met huisdieren.

Vraag het Alfa

Een levenstestament is dus handig om te hebben als je zelf niet meer in staat bent bepaalde beslissingen te nemen. Ben je ook van plan om een levenstestament op te laten stellen? Laat je dan voorlichten door een van onze adviseurs.

Linda Kroon - Joosten

Linda Kroon - Joosten

Juridisch adviseur

088 2531777 | ljoosten@alfa.nl


Meer over Linda