Banner

‘De oplossing voor het stikstofprobleem is bij mij te koop’ - Alfa Stikstof Podcast

5 januari 2023 | Door:  Hans de Bie

Via laag eiwit én de aanschaf van de stikstofkraker Gazoo van JOZ creëert melkveehouder Jeroen Groot een bak stikstofruimte. Dat levert besparingen op door minder mestafvoer en minder aanvoer van kunstmest. Maar daarnaast wil hij ook stikstof gaan verleasen. In de vierde Alfa Stikstof Podcast vertelt hij er alles over.

‘Denk niet: stikstof is niet mijn probleem of ik ben de oorzaak niet. Onderzoek serieus wat er allemaal kan en dan zul je zien dat er heel veel kan. En dat het je zelfs geld kan gaan opleveren.’ Die boodschap geeft Jeroen Groot, melkveehouder in Aarlanderveen met 120 koeien en een intensiteit van bijna 40.000 kilo melk per ha, aan het einde van de 4e Alfa Stikstof podcast aan elke melkveehouder. Zelf heeft hij de stikstofhandschoen opgepakt door enerzijds het ruw eiwitgehalte in zijn rantsoen te verlagen tot gemiddeld 150 gram per kilo droge stof. ‘Als je een scherpe BEX (Bedrijfsspecifieke Excretie) draait in je kringloopwijzer hoef je minder mest af te voeren.’ Anderzijds kocht hij in 2021 de stikstofkraker Gazoo van JOZ. Sinds de zomer van 2022 draait het apparaat, waarbij de drijfmest eerst wordt gescheiden in een dikke en dunne fractie. De fosfaatrijke dikke fractie wordt nu nog ingekuild, gefermenteerd en deels afgevoerd, deels aangewend op zijn eigen land. Maar op termijn wil hij het gaan gebruiken als ligbed in de boxen. De stikstofrijke dunne fractie gaat eerst door een microfilter, waarna het naar de stikstofkraker gaat. In de verdamper wordt de ammonium (NH4) in de dunne fractie omgezet in gasvormige ammoniak (NH3). Die gaat vervolgens door de luchtwasser, waar met behulp van zuren de ammoniak wordt gebonden en er ‘EG-waardige vloeibare kunstmest’ resteert. Naast de dikke fractie en de vloeibare kunstmest, rest een schone vloeistof die terug wordt gebracht in de mestput. ‘Dat verlaagt de ammoniakconcentratie, waardoor we de kelderemissie ook nog eens verlagen’, aldus de Zuid-Hollandse melkveehouder.

1200 kilo ammoniak per jaar

Door de kraker verlaagt Groot zijn berekende ammoniakemissie met 8 kilo per koe per jaar. ‘Op mijn bedrijf totaal 1200 kilo’, aldus de Zuid-Hollandse melkveehouder. Via de Nieuwkoopse stikstofcoöperatie ‘Boeren met Perspectief’, waar hij bestuurslid is, is het de bedoeling dat 44% daarvan wordt afgeroomd ten gunste van de natuur. De resterende 56% wil Groot via de coöperatie verleasen. In de 5e Alfa Stikstof podcast gaat Groot daar, samen met secretaris Cees van der Wel, uitgebreid op in.

De kraker kost volgens Groot - inclusief mestscheider, mestrobot in de stal, noodzakelijke heiwerkzaamheden -  een kleine €300.000. De terugverdientijd is volgens hem 7 jaar. In de rendementsberekening is aan de kostenkant naast de aanschafprijs ook het onderhoud, financieringskosten, kosten voor het loog en zuur in de luchtwasser en het jaarlijkse stroomverbruik meegenomen. Als baten is gerekend met lagere afzetkosten drijfmest, lagere kunstmestkosten, lagere strooiselkosten als de dikke factie als boxbedekking wordt ingezet. In de berekening is de toekomstige opbrengst uit het verleasen van stikstofruimte niet meegenomen.

Politieke speelveld nu meest spannend

Tot aan de aanschaf en ingebruikname van de stikstofkraker, vond Groot het meest spannende: ‘doet hij wat hij moet doen? Reduceert het mijn stikstofuitsoot?’ Daarvan is hij inmiddels, op basis van berekeningen, eerste meetresultaten en zijn eigen ervaringen, overtuigd. ‘Nu is het meest spannende het politieke speelveld. Vooral het ambtenarenapparaat moet worden wakker geschud. Als stikstofcoöperatie hebben wij een oplossing voor het stikstofprobleem en die is onder andere bij mij te koop.’

 Op Youtube staat een korte video van Omroep West, waarin onder andere Jeroen Groot aan het woord komt.

Luister de podcast

Heb je vragen, opmerkingen of misschien zelfs een suggestie voor de podcastserie? Mail dan naar communicatie@alfa.nl   

Hans de Bie

Hans de Bie

Marktmanager Food & Agri

088 253 1015 | hdebie@alfa.nl


Meer over Hans