Banner

Kringlooplandbouw heeft de toekomst

30 augustus 2018

Vraag tien agrarische ondernemers of duurzaamheid belangrijk is en het antwoord is tien keer ja. Vraag diezelfde ondernemers hoe concreet hun duurzame toekomst is en het antwoord blijft vaag. De circulaire melkveehouderij mag dan ‘hot’ zijn, de sector worstelt met die duurzame toekomst. Want hoe vertaal je die naar je eigen bedrijf met het oog op je rendement?

Iedereen ziet het belang in van een duurzame bedrijfsvoering. Dat besef is heel erg ingebakken in het DNA van de sector: in het denken als rentmeester over het bedrijf, je bedrijf op een ‘gezonde’ manier overdragen aan de volgende generatie. Maar wie de stroom aan berichten over de circulaire economie leest, bekruipt ook weleens het gevoel: gaat het allemaal niet in een te laag tempo? Dat is een begrijpelijke reactie. Duurzame vernieuwing is niet van vandaag op morgen gerealiseerd. Dat is een te grote uitdaging in de bestaande structuren van de ketens.

Investeren op lange termijn

Investeren in duurzaamheid is vooral investeren op de lange termijn. Direct rendement is zelden te verwachten, tenzij de overheid meebetaalt in de vorm van subsidies. Vooruitkijken doe je als ondernemer altijd, maar diezelfde overheid dwingt je soms om op korte termijn actie te ondernemen. Ook adviseurs kijken kritisch of een duurzame investering wel op korte termijn rond gerekend kan worden. Dat maakt financieren minder eenvoudig omdat de liquiditeit op korte termijn niet altijd  toereikend is.

Er is al veel bereikt

Om deze en andere redenen moeten we misschien maar accepteren dat de groei van de kringlooplandbouw nog niet zo hard gaat als ‘we’ met z’n allen willen. En daarom moeten we ook heel blij zijn met wat er al wél is bereikt. De energievoorziening op de bedrijven is vergaand verduurzaamd; zonnepanelen zijn gemeengoed. Kunstmest, bestrijdingsmiddelen en antibiotica zijn op hun retour. En overal worden initiatieven opgestart om versnelling te creëren in de duurzaamheidsrace: De Duurzame Zuivelketen, Boert Bewust, het Netwerk Natuurinclusieve Landbouw, de biodiversiteitsmonitor, de WUR met onderzoek, de banken met groenleningen en... Alfa.

Ook Alfa

Ook Alfa wil graag beweging zien. Duurzaam ondernemen zit immers ook in ons DNA. We zijn onderdeel van B Corp, het wereldwijde netwerk van bedrijven die ‘anders’ willen ondernemen. In zogenaamde ‘innovatielabs’ brengen we onze eigen specialisten én ondernemers samen om ideeën, visies, strategieën te ontwikkelen en er mee te experimenteren. We gaan onze eigen medewerkers beter toerusten om het gesprek over duurzaamheid aan te gaan. We onderzoeken waar data onze klanten kan helpen om duurzamer te ondernemen.

Nogmaals, we zijn realistisch genoeg om te constateren dat de kringlooplandbouw een stapje-voor-stapje-proces is. Maar we komen elke dag een dag dichterbij die duurzame toekomst. Dat betekent wel dat we de voortgang vast moeten houden. Daar kunnen we elkaar in helpen door  kringlooplandbouw onderdeel van gesprekken te maken. Samen komen we verder en met meer dan 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij.