Banner

Korting bij overdracht fosfaatrechten verdubbeld

3 juni 2019 | Door:  Arjan de Jong

De fosfaatproductie ligt in het eerste kwartaal van 2019 onder de sectorale fosfaatplafonds, zoals blijkt uit de kwartaalrapportage van CBS. Echter op dit moment zijn er 85,3 miljoen kilo fosfaatrechten aan de melkveehouderij uitgegeven, terwijl dit er niet meer mogen zijn dan 84,9 miljoen kilo, zijnde het sectorplafond melkvee. Daarom wordt het afromingspercentage bij overgang van fosfaatrechten tijdelijk verdubbeld.

In juni 2019 moet Nederland de voortgang van het fosfaatrechtenstelsel rapporteren aan de Europese Commissie in Brussel. Om onder het sectorplafond te komen, wil minister Schouten de reeds aanwezige 420.000 kilo fosfaatrechten in de fosfaatbank laten vervallen. Tevens wil de minister de generieke korting niet als instrument gebruiken om in 2019 onder het sectorplafond te komen. Om onder het sectorplafond te komen, wordt de korting bij de overdracht van fosfaatrechten tijdelijk opgehoogd van 10% naar 20%.

Wetswijziging

Op 29 mei heeft de Tweede Kamer de spoedwetswijziging inzake de tijdelijke verhoging van het afromingspercentage bij overgang van fosfaatrechten reeds goedgekeurd. Dinsdag 4 juni behandelt de Eerste Kamer de wetswijziging. Wanneer de fosfaatrechten weer onder het sectorplafond zijn gekomen, wordt het kortingspercentagebinnen 14 dagen teruggeschroefd naar 10%.

Fosfaatplanning

De verhoging van 10% naar 20% heeft invloed op het aanbod en prijsstelling van lease- en koopfosfaatrechten. Het is en blijft dus verstandig om de fosfaatplanning altijd actueel te hebben om tijdig en verantwoord in het fosfaatdossier 2019 te kunnen handelen.

Aanvullende informatie

https://www.alfa.nl/actueel/ver-leasen-van-fosfaatrechten-waar-moet-je-op-letten
https://www.alfa.nl/actueel/werk-je-fosfaatplanning-bij 

Met meer dan 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij. De belangrijkste actualiteiten op het gebied van fosfaatrechten lees je op onze speciale pagina: www.alfa.nl/fosfaatrechten.

Arjan de Jong

Arjan de Jong

Klantbeheerder

088 2532923 | adejong@alfa.nl


Meer over Arjan