Banner

Ismail Gunes: pieken en dalen door de coronacrisis

2 april 2020 | Door:  Frank Hogerwerf

Er zijn bedrijven die hard geraakt zijn door de coronacrisis. Er zijn ook bedrijven waar de vraag naar hun diensten en producten juist fors toeneemt. Ondernemer Ismail Gunes kan met allebei meepraten. Waar zijn evenementencentrum Sky Palace nog minimaal tot 28 april dicht is, kan hij het met zijn beveiligingsbedrijf 020 Security maar nét bijbenen. “Of ik ineens zeventien beveiligers extra kon leveren voor een grote supermarktketen!”

Twee bedrijven heeft hij onder zijn hoede, en dat voor iemand die nooit de intentie had om zelf ondernemer te worden. “Welnee. Ondernemer zijn was niets voor mij. Maar nu kan ik het ondernemersbestaan niet meer wegdenken”, lacht hij. Z’n carrière tot ondernemer was op z’n minst opmerkelijk. “Ik had een mbo-opleiding gevolgd en werkte bij een beveiligingsbedrijf. We stonden bij een vestiging van Albert Heijn. Op een dag zegt de filiaalmanager tegen mij: Ismail, ik begrijp het niet. Als jij er bent hebben we nergens last van. Alles loopt goed. Geen gezeur met jeugd, geen diefstallen. Jij begint 1 april voor jezelf en ik word klant.”

De bewuste dag verschijnt Ismail (‘ik geloofde het niet: gaan ze het je wel gunnen als Nederlander van buitenlandse afkomst?’) toch in het vertrouwde beveiligerskloffie van zijn werkgever. “Maar die filiaalmanager stuurde me naar huis. Ik heb een zwart pak en een wit overhemd uit de kast getrokken. Zo stond ik voor het eerst als zelfstandige beveiliger in de winkel.”

Reclamestuntje

Drie maanden later begint hij aan personeel. Maar het inderhaast opgerichte 020 Security krijgt pas écht een boost als hij een stuntje uithaalt. “Ik wilde iets unieks doen. Iets wat nog niemand in beveiligingsland ooit had gedaan. De elektrische scootertjes waren net op de markt. Ik heb er twee gekocht en stagiairs erop rond laten rijden op en rond winkelcentrum Osdorpplein in Amsterdam, als preventief toezicht. Na twee maanden was mijn budget op en stopte ik. Tot ontevredenheid van de winkeliers die het een goed initiatief vonden. Dat was reden voor gemeente Amsterdam om mij in te huren.”

Regels en richtlijnen

Inmiddels heeft de Amsterdamse ondernemer-tegen-wil-en-dank prestigieuze klanten op zijn lijst. Vestigingen van een grote supermarktketen ( ‘die is al tien jaar klant’), McDonalds, Kruidvat, Douglas en Betaguard zijn bekende namen. Ook de bouw, bouwmarkten en zorginstellingen doen een beroep op de beveiligers en gastheren van 020 Security. “Ik heb om en nabij de 110 man personeel, van diverse nationaliteiten. Ik heb een general manager, een operationeel manager, teamleiders op de vloer, een afdeling administratie en een back-office. Ja, het is onderhand een serieuze zaak geworden.”

Zeventien mensen extra

Met het uitbreken van de coronacrisis kwam er nog meer druk op zijn schouders. “Of we voor die supermarktketen extra mensen konden leveren. Die moesten een oogje in het zeil houden bij discussies en woordenwisselingen met het personeel, vanwege de veiligheidsmaatregelen. Alleen al voor de regio Amsterdam had ik ineens zeventien mensen extra nodig.”

Mensen die in de beveiligingsbranche dun gezaaid zijn. “Een heleboel vroegere beveiligers zijn taxichauffeur geworden. Nou daar ook ineens niks meer te verdienen valt gaan ze weer terug de beveiliging in. Maar goede mensen zijn schaars. Het is een heel kritische baan. Je mag namelijk niks. Je mag alleen notuleren en signaleren, en de politie het werk laten doen. Anders kan het je je vergunning kosten.”

Enorme strop

De drukte aan de beveiligingskant vergoedt iets van de ellende met Sky Palace, zijn eventcenter in Amsterdam. “Dat staat stil. Een enorme strop is het. Sommige evenementen zijn verschoven, maar ik heb ook heel veel afmeldingen. Samen met Alfa kijken we of er iets te doen is aan de huur.”

Alfa

Alfa is vooral Frank Hogerwerf, zijn klantbeheerder. “Ik zat hiervoor bij een andere accountant. Maar ik ben heel blij dat ik Frank heb leren kennen. En dat zeg ik uit de grond van mijn hart. Frank regelt heel veel voor mij. Ik ben iemand die nogal graag nieuwe dingen verzint. En als ik het verzonnen heb, wil ik het ook meteen uitvoeren. Maar dat gaat niet meer. Qua omzet heb ik twee serieuze bedrijven, ik kan niet zomaar risico nemen. Daar heb ik Frank ook voor, om te overleggen of het wel verstandig is. Alfa is voor ons een heel goeie partner.”

Frank Hogerwerf

Frank Hogerwerf

Senior klantbeheerder

088 2531124 | fhogerwerf@alfa.nl


Meer over Frank