Banner

Is medewerkersparticipatie ook interessant voor jouw bedrijf?

19 augustus 2019 | Door:  Frank van Ee

Medewerkers mede-aandeelhouderschap kan op meerdere manieren positief uitwerken.

Medewerkers zijn meer betrokken en gemotiveerd, maar het zorgt ook voor gunstige effecten in relatie tot bedrijfsopvolging en (uiteraard) de financiering van de onderneming. Om die reden is Alfa twintig jaar geleden gestart met medewerkersparticipatie.

Frank van Ee (directeur Alfa Consultants in Nijkerk) vertelt kort wat er bij dit mede-aandeelhouderschap komt kijken.

“Het mede-aandeelhouderschap door medewerkers van Alfa bestaat al sinds 1999. Alle medewerkers met een vast dienstverband kunnen certificaten kopen, waardoor ze mede-aandeelhouder worden. Dat kan al vanaf een relatief laag bedrag en  ze mogen hun inleg ook in fases doen. Deze MEBO-regeling (Management and Employee Buy Out) stimuleert de betrokkenheid van onze mensen (zie kader). En wat krijg je als medewerkers meer betrokken zijn? Dan worden ze proactief, ze gaan aan de slag met nieuwe dingen, ze pakken hun verantwoordelijkheid en werken uit eigen beweging nauwer onderling samen. Dit kan een heel mooie impuls geven aan het ondernemerschap binnen je organisatie.”

Hij vervolgt: “Je kunt je bedrijf geheel verkopen aan je medewerkers, maar je kunt er ook voor kiezen om het deels te verkopen aan je medewerkers in combinatie met een investeringsmaatschappij. Zo maak  je het mogelijk om de medewerkers die jou geholpen hebben om je bedrijf groot te maken, mee te laten delen in de toekomst. Op die manier borg je de continuïteit van je bedrijf en bind je je medewerkers.” In zijn ogen draagt de MEBO-regeling daarom bij aan een duurzaam organisatiemodel. De participatieregeling maakt Alfa uniek.

Fiscaliteit en waardering

Mede-aandeelhouderschap door eigen medewerkers kan een gunstige manier zijn om je eigen bedrijf te (her)financieren.
 
Maar er komt nog wel wat meer bij kijken, benadrukt Frank. “Het zijn financiële aspecten, maar ook juridische aspecten en hrm-vraagstukken. Kortom, je hebt veel verschillende disciplines nodig om zo’n regeling binnen je onderneming succesvol te implementeren. Binnen Alfa is deze regeling steeds verder geëvolueerd,  wat het voor ons gemakkelijk maakt om de verschillende vormen van mede-aandeelhouderschap met klanten te kunnen bespreken. We weten waar we op moeten letten. Waardebepaling van de aandelen bij het in- en uitstappen is hierbij een vast gespreksonderwerp; we berekenen deze waarde meestal aan de hand van de DCF-methode (Discounted Cash Flow). Dat is belangrijk, omdat de fiscus eist dat aandelen worden verkocht tegen de waarde in het economisch verkeer (zakelijke prijs, tegen zakelijke afspraken)." Lees meer over de waardebepaling in ons artikel over de implementatie van medewerkersparticipatie
 

"Meer betrokkenheid"

Hoe kijken medewerkers van Alfa tegen de MEBO-regeling aan?
 
Die vraag legden we voor aan Carol de Wit, klantbeheerder bij Alfa Bleiswijk en inmiddels ruim 12 jaar verbonden aan de organisatie. Carol: “De MEBO-regeling is een goed middel om meer betrokkenheid bij je personeel te krijgen – dat is het mooie ervan! Vergeleken met een vennotenconstructie (gebruikelijk bij zeer veel andere accountantsorganisaties, red.), zie je hier veel meer saamhorigheid en bereidheid om dingen voor elkaar te doen. Die extra betrokkenheid zorgt er ook voor dat je dingen efficiënter gaat doen. Je ziet proactief gedrag; medewerkers pakken zelf de handschoen op om dingen te verbeteren en uit te proberen. Omdat Alfa hier als organisatie ook de ruimte voor biedt, ontstaat er een mooie wisselwerking. Ik hecht waarde aan dit mede-aandeelhouderschap, maar ik besef ook dat het belangrijk is om bewust met deze regeling om te gaan. Koop certificaten (bij) met geld dat je over hebt. Op die manier lig je er  ’s nachts nooit wakker van."
 
Wil je meer weten over medewerkersparticipatie binnen jouw onderneming en de waardering van aandelen? Neem dan contact op met Frank van Ee van Alfa Consultants, 088 2533209 of fvanee@alfa.nl.