Banner

In 2018 vakantietoeslag over overwerkloon?

15 november 2017

Met ingang van januari 2018 vindt een wijziging plaats in de Wet op het minimumloon en de minimum vakantiebijslag (WML). Deze houdt in dat je vanaf dat moment vakantietoeslag moet berekenen over de vergoeding die het personeel ontvangt voor overwerk. Tot op heden is dat niet het geval. De vakantietoeslag is minimaal acht procent. Dat kan dus behoorlijk in de papieren lopen als jouw mensen veel overwerken. Is een CAO van toepassing, dan valt de schade misschien mee. In dit artikel vertellen wij je daar alles over.

Wetswijziging

De WML bepaalt dat je over loon vakantietoeslag berekent, maar wijst tevens op een aantal uitzonderingen. Zo betaal je bijvoorbeeld geen vakantietoeslag over verdiensten uit overwerk, winstuitkeringen, uitkeringen bij bijzondere gelegenheden en eindejaarsuitkeringen. De verdiensten uit overwerk worden in 2018 uit dit rijtje geschrapt. Bepalend is het moment waarop je de overuren uitbetaalt. Heeft een medewerker in 2017 overgewerkt, maar wacht je met het uitbetalen van overwerkuren tot 2018, dan heb je al te maken met vakantietoeslag over de overwerkvergoeding. Reken je nog in 2017 af, dan hoef je geen vakantietoeslag te reserveren. Wij adviseren dan ook overwerk, indien mogelijk, nog vóór 2018 te vergoeden.

Wat zegt de CAO?

Afwijken van de nieuwe bepaling mag alleen als dat in de CAO geregeld is. CAO-partijen mogen afspreken dat er over overwerk geen vakantietoeslag opgebouwd wordt. Dat is alleen mogelijk als het totale loon van de werknemer over al zijn gewerkte uren minstens 108 procent van het wettelijk minimumloon is. Als op jouw bedrijf geen CAO van toepassing is, heb je dus ook geen mogelijkheid om af te wijken van de nieuwe regel voor vakantietoeslag en overwerk. Ook niet in individuele arbeidsovereenkomsten.

Het loont de moeite na te gaan of jouw CAO –indien aanwezig– iets zegt over vakantietoeslag en overwerk. In enkele grote CAO’s hebben werkgevers en werknemers expliciet bepaald over welk loon vakantietoeslag berekend wordt. De gevolgen van de WML-wijzigingen kunnen dus meevallen voor werkgevers die deze CAO’s toepassen. Denk bijvoorbeeld aan de CAO voor Landbouwwerktuigen Exploiterende Ondernemingen (LEO); voor Bouw & Infra, voor de Hoveniers en voor het Beroepsgoederenvervoer. In sommige CAO’s hebben werkgevers helemaal geen last van de wetswijziging, in andere zijn uitzonderingen gemaakt voor bepaalde groepen werknemers. Denk aan de Bouw-CAO, die een onderscheid kent tussen bouwplaats- en UTA-medewerkers.

Meer weten?

Ben je benieuwd of de wijziging van de WML gevolgen heeft voor jouw loonkosten? Of heb je andere vragen over meerwerk en overwerk? Benader dan jouw contactpersoon van Alfa Salaris en Personeel. Hij of zij staat je graag te woord! Met meer dan 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij.