Banner

Hoe werk je toe naar een pandemieproof bedrijf?

27 oktober 2020

Een halfjaar na het uitbreken van het coronavirus in ons land kunnen de scherven langzaam worden gelijmd in het bedrijfsleven. Consumenten geven iets meer uit, het aantal faillissementen valt nu nog mee. Toch houdt Joost in ’t Zandt, adviseur financieringen en subsidies bij Alfa, zijn hart vast voor het najaar. Bedrijven met financieringen zullen hun overheidsleningen en uitgestelde rente en aflossing namelijk wel een keer moeten terugbetalen. “Scherp blijven op financieringen helpt om de zaak ‘pandemieproof’ te maken”, stelt hij.

Het financieringslandschap is in ruim tien jaar tijd compleet veranderd; banken hebben zich door de kredietcrisis steeds meer teruggetrokken uit het midden- en kleinbedrijf. Joost: “Het volume aan financieringen is niet afgenomen, maar het aantal financieringen onder het miljoen dat de bank verstrekt wel. Daar is de markt toen ingesprongen, onder andere met crowdfunding en factoring, maar ook in de vorm van leasemaatschappijen en gespecialiseerde financiers in winkelpanden of ander vastgoed. Je hebt als ondernemer dus wat te kiezen. Maar veel ondernemers beseffen dat niet. Zo wijst recent onderzoek uit dat maar liefst 41 procent van de dga’s niet op de hoogte is van de bestaande financieringsmogelijkheden.”

Meer werk

Ook om andere redenen blijft een bedrijf toch liever trouw aan de huisbank. Joost: “Als je financieringen bij verschillende partijen lopen, gaat daar meer werk in zitten. Vijftien jaar geleden kwam je er nog mee weg om slechts één keer in de vijf jaar door je financieringsportefeuille heen te gaan. Nu adviseren we klanten om minimaal één keer per jaar de financiering opnieuw te beoordelen. Met klanten met een complexe financiering brainstormen we zelfs al om het kwartaal over hun financiering. Acht van de tien keren hoeft de financiering dan niet te wijzigen, omdat deze aan de beste voorwaarden voldoet. Die bevestiging is prettig voor de ondernemer. Maar juist die twee keer dat het wél nodig is om de financiering aan te passen, maak je voor de ondernemer het verschil.” 

Verken je mogelijkheden

De pandemie heeft één ding duidelijk gemaakt: zorg ervoor dat je als bedrijf niet afhankelijk bent van slechts één financier.*) Joost: “Banken staan er niet om bekend dat ze heel flexibel omspringen met de voorwaarden voor aflossing. Andere partijen gaan daar wel flexibel mee om. Voor een traditionele lening kun je nog gerust naar de bank, maar als je geld nodig hebt voor je wagenpark, kan een leasemaatschappij een betere optie zijn.” 

Coronacrisis

Een keer goed de financieringen bekijken is vooral nú essentieel, constateert Joost. “De overheid was aan het begin van de coronacrisis heel genereus met leningen voor het bedrijfsleven. Ook banken gingen onder de maatschappelijke druk in die stroom mee en schortten de betalingen voor rente en aflossing tijdelijk op. Voor bedrijven met tegenvallende omzet kwam die maatregel goed uit. Maar als je financiering nog twee jaar loopt, plakt je bank er dus gewoon nog een halfjaar aan vast. Daar zit ook mijn vrees voor de nabije toekomst. Bedrijven komen in de problemen als ze weer verplicht rente moeten betalen en moeten aflossen terwijl de coronagevolgen er nog steeds zijn. Het derde steunpakket is magerder dan de vorige steunpakketten, er komen faillissementen aan en voor veel bedrijven gaan de liquiditeitsproblemen sterk toenemen.”

Liquiditeitsprognose

Wat te doen in die situatie? “Goed naar je financieringen kijken; je hebt daar nu nog ruimte voor. Blik twee, drie jaar vooruit en maak daar een goede liquiditeitsprognose voor, zodat je weet wat je kunt verwachten. Al die overheidsleningen moeten een keer worden terugbetaald en dat gaat drukken op je aflossingsverplichtingen. Je bedrijf helemaal pandemieproof maken, is misschien niet reëel, gezien de onzekere situatie. Maar met een goede liquiditeitsplanning en een flexibele financiering kun je op tijd aan de noodrem trekken als het nodig is en houd je zelf de regie. Anders kan een bank of een andere financier ook niets meer voor je doen.”

Neem contact op met de specialisten van Alfa Consultants voor meer informatie.

*) Alfa is onderdeel van The Funding Network en kan klanten vanuit die positie helpen met toegang tot – wat het al lang niet meer zijn – zestig ‘alternatieve’ financiers, waaronder grote banken, maar ook andere geldverstrekkers.