Banner

Hoe hoog is je kalversterfte?

5 september 2017 | Door:  Annemieke Tromp

Met het BAS-rapport van Alfa heb je in één oogopslag je financiële en technische cijfers. Handig om snel en tijdig beslissingen te kunnen nemen aan de hand van actuele prestaties. Of de focus nu ligt op kalversterfte, het celgetal of voerkosten.

Het BAS-rapport (Bedrijfs Analyse Systeem) is zeer uitgebreid. Het is een goede analyse van aandachtspunten die specifiek voor jouw bedrijf van belang zijn. Zo bleek bij de bespreking van het rapport bij een melkveehouder dat het percentage kalversterfte was gestegen van 20% naar 23%. Daarbij liepen ook de kosten voor gezondheid en medicijnen op: van 1,4 cent naar 1,8 cent per kg melk.

De melkveehouder heeft op basis van dit signaal actie ondernomen om de huisvesting van de kalveren aan te passen. Binnen een kwartaal was de kalversterfte gezakt naar 16% en het kwartaal daarna naar 14%. Ook de kosten voor gezondheid en medicijnen zakten weer terug naar 1,4 cent per kg melk. Op een gemiddeld bedrijf met 800 ton melk heb je het dan al snel over een besparing van ruim € 3.000.

Bij een andere melkveehouder was het celgetal het aandachtspunt en bij weer een andere de voerkosten. In elke situatie zijn er dus andere aandachtspunten die het BAS-rapport voor de meest actuele periode in beeld brengt. Goed inzicht in je financiële en technische cijfers geeft je handvaten om tot verbeteringen te komen. Dat resulteert in een hogere reserveringscapaciteit, de maatstaf voor de continuïteit van je bedrijf. Inzicht en overzicht geven dus uitzicht!

Vraag het Alfa

Heb je concrete doelen? Of wil je beter sturen om het maximale rendement en resultaat te behalen? Bespreek dan het BAS-rapport met je bedrijfskundige adviseur van Alfa. We zijn met 32 vestigingen overal dichtbij.

Annemieke Tromp

Annemieke Tromp

Bedrijfskundig adviseur


Meer over Annemieke