Banner

Hoe blijft een schenking altijd privévermogen?

21 maart 2017

Regelmatig doen ouders een schenking aan hun kind. Zeker nu de vrijstelling voor het aankopen van een eigen woning of het aflossen van een hypotheek daarvoor weer zo hoog is. Vaak gebeurt het bij notariële akte, maar ook buiten de notaris om: door het overmaken van het geld op de bankrekening van het kind. Hoe zorgt u dat bij een scheiding het geld van uw kind blijft?

De schenking met voorwaarden

Aan een schenking kunnen voorwaarden worden verbonden. Vaak wordt een zogenaamde uitsluitingsclausule afgesproken. Deze clausule houdt in dat de schenking altijd privévermogen van het eigen kind blijft. Het geld kan dan dus niet aan een (ex)-partner toekomen als het kind gaat scheiden.

Waarom zouden wij naar de notaris gaan?

Als de notaris een akte opstelt, staat daar eigenlijk altijd die uitsluitingsclausule in. In ieder geval bespreekt de notaris dit met de ouders (en het kind). Doordat in de akte van schenking de uitsluitingsclausule is opgenomen, is wettelijk aangetoond dat deze clausule van toepassing is op de schenking. Volgt hierna een echtscheiding bij het kind, dan kan de (ex-)partner van dit kind normaal gesproken geen aanspraak maken op een gedeelte van die schenking.

Kunnen wij ook schenken zonder op het moment van schenking naar de notaris te gaan?

Op het moment dat de ouders het geld overmaken naar het kind en niet bij de notaris zijn geweest, wordt het lastiger. Hoe kun je dan aantonen dat de ouders en het kind een uitsluitingsclausule zijn overeengekomen op het moment van de schenking? Recent is een dergelijke zaak aan de rechter voorgelegd. Het kind was namelijk ná de schenking in een echtscheidingsprocedure terechtgekomen. De (ex-)partner eiste de helft van de schenking op, hoewel er een notariële akte lag. Het kind verzette zich hiertegen en overlegde de notariële akte. Daarin stond dat ouders en kind voor de bewuste schenking de uitsluitingsclausule waren overeengekomen.

Het probleem was alleen dat deze notariële akte pas anderhalf jaar ná de schenking was opgesteld. Waar normaal gesproken een notariële akte stevig bewijs vormt, accepteerde de rechter hier de akte niet als definitief bewijs. De rechter bepaalde namelijk dat een uitsluitingsclausule op het moment van de schenking moet worden overeengekomen. U moet dus kunnen aantonen dat u op het moment van schenken de clausule bent overeengekomen. Omdat de akte pas anderhalf jaar na de schenking was getekend, was het bestaan van de notariële akte niet voldoende.

Voor een schenking is niet altijd een notariële akte vereist. Als het geld wordt overgemaakt, kunt u ook met een ‘gewone’ onderhandse akte afspraken maken over hoe de schenking heeft plaats gevonden. Maar dan moet u later wel kunnen aantonen dat die onderhandse akte op het moment van de schenking ook daadwerkelijk getekend is - en niet pas op een later tijdstip. Dit kan bij een onderhandse akte behoorlijk lastig zijn.

Hoe dan wel goed te handelen?

Als er een notariële akte wordt opgesteld op het moment van schenken, zit u altijd goed. Maar een notariële akte is gelukkig niet altijd noodzakelijk. De ouders en het kind kunnen ook zelf een overeenkomst van schenking opstellen en ondertekenen op het moment van de schenking (bijvoorbeeld dezelfde dag als de ouders het geld overmaken aan het kind). Wilt u later geen discussie over de dag waarop die overeenkomst is getekend? Dan raden we u aan de akte bij een notaris van een vaste dagtekening te laten voorzien. Verder is het raadzaam bij de omschrijving van de overboeking te vermelden dat het gaat om een schenking met uitsluitingsclausule. Volgt u deze weg? Dan kunt u er in principe vanuit gaan dat de uitsluitingsclausule inderdaad van toepassing is. Een notariële akte is dan niet nodig.

Of vraag het Alfa!

Twijfelt u over de juiste manier om een (onderhandse) schenkingsakte op te stellen? U kunt altijd contact opnemen met een van de juristen van Alfa. Zij kunnen u hierover adviseren en ook de overeenkomst opstellen. De juristen van Alfa zijn met 31 vestigingen overal dichtbij.