Banner

Heb jij fiscaal voordeel bij een investering in zonnepanelen?

29 oktober 2020 | Door:  Jasper Gorter

Levert een investering in zonnepanelen op mijn (eigen) woning fiscaal voordeel op? Vaak vragen zzp’ers zich dat af. Het kan inderdaad voordelig zijn, maar het is niet vanzelfsprekend. In dit artikel leg ik de gevolgen uit voor de inkomstenbelasting.

Onroerend of roerend?

De eerste belangrijke vraag is of de zonnepanelen onroerende (niet verplaatsbare) of roerende (verplaatsbare) zaken zijn. Wanneer zonnepanelen makkelijk te demonteren zijn en met slechts een aantal schroeven worden bevestigd, zijn ze roerend. In de praktijk is dit vaak het geval.

Zijn uw zonnepanelen roerend?

Dan zijn er drie mogelijkheden, want de zonnepanelen moeten:

  1. verplicht op de zaak worden gezet of
  2. verplicht op privé worden gezet of
  3. de ondernemer mag de keuze zelf maken

Het hangt met name van de aanwending van de opgewekte energie af wat er aan de orde is. Bij minder dan 10% zakelijk gebruik worden de panelen verplicht op privé gezet en bij meer dan 90% verplicht op de zaak. Daartussenin heeft de ondernemer in principe keuzevrijheid.

Het is een reële vraag of een zzp’er meer dan 10% van de opgewekte energie zakelijk verbruikt. Vaak wordt namelijk het argument gebruikt dat de accu van een auto van de zaak wordt opgeladen en dat dat zakelijk verbruik is. Dit gebeurt echter meestal ’s avonds, terwijl de energie overdag wordt opgewekt. De Belastingdienst kan kritisch zijn bij deze situatie. Ga er daarom niet zomaar vanuit dat er meer dan 10% zakelijk verbruik is.

Gevolgen van privé of zakelijke zonnepanelen

Als er keuzevrijheid is, is het van belang om te weten wat de gevolgen zijn als de zonnepanelen privé of op de zaak worden gezet.

Gevolgen zonnepanelen privé

Gevolgen zonnepanelen zakelijk kopen

Hieruit blijkt dat het vrijwel altijd voordelig is om de zonnepanelen op de zaak te zetten als dat tot de mogelijkheden behoort, met name vanwege de investeringsaftrek. Investeren in zonnepanelen op de woning kan dan erg aantrekkelijk zijn vanwege de belastingaftrek op zonnepanelen!

Zijn je zonnepanelen onroerend?

Dan maken de zonnepanelen deel uit van de (eigen) woning. Dit kan hypotheekrenteaftrek of een besparing van de box-3-heffing opleveren. Of dat voor jou geldt is afhankelijk van de manier van financieren. Staat jouw woning deels op de zaak, dan zitten er mogelijk nog meer financiële voordelen aan vast. Vraag je adviseur dan om advies.

Btw en energiebelasting

In dit artikel ben ik ingegaan op de gevolgen voor de inkomstenbelasting. Maar let ook op de btw. Ook daarbij zijn er belangrijke aandachtspunten.

Lees over de btw-teruggave op zonnepanelen met terugwerkende kracht

Wil jij nog meer financieel voordeel behalen? Lees dan de onderstaande artikelen.
Hoe haal je meer fiscaal voordeel uit je zonnepanelen? 

Heb je vragen, neem dan contact op met jouw fiscaal adviseur van Alfa. Met 35 vestigingen is Alfa overal dichtbij. Ontdek meer over onze dienstverlening op het gebied van fiscaal en juridisch advies.

Jasper Gorter

Jasper Gorter

Hoofd vaktechniek fiscaal

088 2531011 | jgorter@alfa.nl


Meer over Jasper