Banner

Gevolgen uitspraak natuurvergunning voor de bouw van een stal

18 maart 2021 | Door:  Bert Lowijs

Vrijdag 12 maart 2021 heeft de Voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Nederland uitspraak gedaan op het beroep van MOB tegen een verleende natuurvergunning voor de bouw en het gebruik van een nieuwe stal.

Deze stal zou worden gebouwd met toepassing van een emissiearm huisvestingssysteem: een roostervloer, voorzien van rubber matten en composiet nokken met een hellend profiel, kunststofcassettes met kleppen in de roosterspleten en met mestschuif of mestrobot (BWL 2015.05.V1. Dit betreft een erkend emissiearm huisvestingssysteem dat in de Regeling ammoniak en veehouderij is opgenomen (Rav-code A 1.28).

Oordeel

De Voorzieningenrechter oordeelde dat bij de beoordeling van stalemissies niet zonder meer kan worden volstaan met de verwijzing naar de huisvestingssystemen in de Regeling ammoniak en veehouderij. In het oordeel is aangegeven dat er onvoldoende wetenschappelijke zekerheid bestaat dat de toegekende ammoniakemissiefactoren aan de huisvestingssystemen in deze Regeling juist zijn. Om die reden is de natuurvergunning vernietigd.

De uitspraak is zorgelijk, omdat de in de Regeling ammoniak en veehouderij opgenomen emissiearme huisvestingssystemen juist rechtszekerheid zouden moeten bieden voor agrarische ondernemers die investeren in een nieuwe stal.

Hoe verder?

De uitspraak leidt weer tot onzekerheid voor agrarische ondernemers. Kunnen nog vergunningen worden aangevraagd voor emissiearme huisvestingsystemen die in de Regeling ammoniak en veehouderij zijn opgenomen? Wat betekent dit voor vergunningen die al verleend zijn? Hoe gaan gemeenten en provincies om met lopende aanvragen? Hoe groot is het risico om met een emissiearm huisvestingssysteem intern te salderen? Op al deze en mogelijk andere vragen is op dit moment geen antwoord te geven. Dat is voor jou als ondernemer niet alleen vervelend, maar kan grote gevolgen hebben voor  bedrijfsontwikkeling in de agrarische sector. Deze sector wordt met de uitspraak enorm beperkt, terwijl zij juist bij wil dragen om stikstofreductie te realiseren door te investeren in emissiearme stallen. Na de PAS-uitspraak op 29 mei 2019 is deze uitspraak de zoveelste onzekerheid die op je afkomt.

Hoger beroep?

De vraag is of partijen in de procedure in hoger beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zo ja, wanneer zal de hoogste bestuursrechter in Nederland dan definitief duidelijkheid geven over huisvestingssystemen in de Regeling ammoniak en veehouderij? Onze inschatting is dat hoger beroep zal worden ingesteld en dat een uitspraak in dat beroep enige tijd op zich zal laten wachten.

Advies

Maak je nu de afweging of wil je een besluit nemen om een nieuwe stal te gaan bouwen? Dan is het advies om heldere afspraken te maken met de aannemer en leverancier. Die afspraken moeten duidelijk zijn voor wat betreft de vraag wie het risico draagt als het emissiearm huisvestingssysteem uiteindelijk niet mag worden toegepast. Als dit risico bij jou als  ondernemer komt te liggen, dan is het advies van Alfa om te wachten met de investering tot het moment dat in hoger beroep duidelijkheid is verkregen.

PAS-melders

Voor PAS-melders is ons advies om de ingeslagen weg te vervolgen. Dit betekent dat we, als je ons opdracht hebt gegeven, je gegevens  vóór 30 april 2021 bij RVO aanleveren.

Tot slot

Wil je weten wat dit betekent voor jouw situatie? Neem dan met ons contact op, met ruim 30 kantoren zijn we overal dichtbij.

Bert Lowijs

Bert Lowijs

Senior adviseur omgevingsadvies

088 2533061 | blowijs@alfa.nl


Meer over Bert