Banner

Garantstelling Landbouw: verruimd onder nieuwe naam

22 december 2016

De Garantstelling Landbouw (GL) heeft met ingang van 2017 een nieuwe naam. Door harmonisatie met de Borgstelling MKB-kredieten gaat de regeling verder als ‘Borgstellingskrediet MKB-landbouw (BL). De achterliggende reden is de wens van de banken om de twee regelingen meer met elkaar in overeenstemming te brengen.

De garantstelling is in het leven geroepen om jonge ondernemers in de sector te stimuleren duurzaam en efficiënt te produceren. Ondernemers die willen investeren, worden door het ministerie van Economische Zaken ondersteund door garant te staan als banken het risico te hoog achten. Banken zijn eerder bereid die lening te verstrekken als de overheid erachter staat.

Meer ruimte

De nieuwe borgstelling geeft meer ruimte. In lijn met het Borgstellingskrediet MKB-landbouw zijn er nu twee belangrijke uitgangspunten:

1. De financiering moet ten goede komen aan de eigen bedrijfsactiviteiten van de kredietnemer.

2. Bij de verstrekkende bankinstelling moet sprake zijn van ‘fresh money’, dus geen herfinanciering van een lening.

Bij de Garantstelling Landbouw gold die borgstelling uitsluitend voor bepaalde investeringskosten. Met de nieuwe regeling kunnen ondernemers rekenen op een borgstelling van maximaal 1,2 miljoen euro bij een totale financiering van 1,8 miljoen. Voor GroenLabel-kassen ligt het bedrag nog hoger: maximaal 2,5 miljoen euro borg bij een financiering van 3,75 miljoen.

Ook later gebruiken

Een borgstelling vraagt u altijd voorafgaand aan de financieringsaanvraag aan, bijvoorbeeld voor de bouw van een nieuwe kas. U bent niet verplicht er meteen gebruik van te maken; het kan ook later. Heeft u twee of drie jaar na de investering alsnog een extra financiering nodig, omdat uw producten onvoldoende opbrengen of er financiële tegenvallers waren bij de bouw? Dan kan uw bank op dat moment mét een borgstelling makkelijker financieren dan zonder. 

Ook betalen jonge tuinders slechts eenmalig een provisie van één procent, tegenover drie procent normaal. Wil een tuinder overschakelen naar de biologische teelt, dan kan hij gedurende de omschakeljaren aanspraak maken op de borgstelling. Hieronder vallen ook eventuele exploitatie- en liquiditeitstekorten tijdens de periode van omschakeling.

Geen verplichte toetsing vooraf

Verder gaat RVO niet meer over tot een verplichte toetsing vooraf. Is de bank akkoord, dan is een borgstelling een feit. Deze manier van doen is ook al gebruikelijk bij het Borgstellingskrediet MKB-landbouw.

In de nieuwe regeling is geen sprake meer van het begrip ‘jonge landbouwer’. Het ministerie spreekt nu van ‘starter’ en ‘overnemer’. Daarnaast is de looptijd van een borgstellingslening verlaagd: zes jaar voor investeringen in roerende goederen, twaalf jaar voor onroerende goederen. Ook het percentage van de borgstelling heeft een verandering ondergaan: van 80 naar 70%. Nog een nadeel kan zijn dat per 1 januari 2017 de achtergestelde variant in de nieuwe Garantsteling komt te vervallen.

Bespreek uw plannen met Alfa

Heeft u ook plannen om uw bedrijf te verduurzamen en twijfelt u aan de medewerking van uw bank? Alfa informeert u graag over de mogelijkheden van de nieuwe regeling. De verwachting is dat de overheid de komende maanden meer aandacht gaat schenken aan de verruiming in de borgstelling.