Banner

Ga met Alfa omhoog op de Prestatieladder Socialer Ondernemen

5 juni 2018 | Door:  René Hoogeveen

Ondernemend Nederland heeft als taak iedereen in ons land aan werk te helpen. Veel bedrijven nemen die taak - gelukkig - serieus. Maar wanneer ben je nou die sociale onderneming? Hoe maak je het zichtbaar? Op die vragen geeft de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) antwoord. En anders krijg je dat antwoord van René Hoogeveen, de gespecialiseerde PSO-adviseur van Alfa.

In de ‘inclusieve samenleving’ die de overheid nastreeft, moet er voor iedereen werk zijn. Ook als je een arbeidsbeperking hebt, om wat voor reden dan ook. Bedrijven hebben daar een actieve rol in gekregen. Op grond van de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten is het van belang dat je organisatie genoeg mensen telt die onder een van de doelgroepen vallen.

Aanbestedingen

Niet alleen om een wettelijke reden zoeken bedrijven naar arbeidsplaatsen voor die specifieke doelgroep. Het komt steeds vaker voor dat opdrachtgevers van hen eisen dat ze ‘sociaal ondernemen’. In onder andere de bouwsector is het vaak al gebruikelijk bij aanbestedingen.

Onderdeel van de uitvraag is dan dat een bepaald percentage van de aanneemsom wordt gebruikt voor social return, zoals het ook wel wordt genoemd. Overheden die ergens inkopen, stellen het vaak als verplichting. Aantoonbaar maken dat je sociaal onderneemt, kan met de PSO: de Prestatieladder Sociaal Ondernemen.

Drie treden

Met de PSO kan meetbaar worden gemaakt hoe ver je bent. De ladder kent een paar stadia. Je begint als aspirant en je kunt doorgroeien naar trede 1, 2 of 3. Die promotie realiseer je door meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen of sociaal in te kopen. Na het certificeringsproces ontvangt het bedrijf een keurmerk. De PSO geldt als een objectief meetinstrument. Overheden bijvoorbeeld gebruiken de ladder als referentie bij het zoeken naar toeleveranciers.

Waar begin ik?

Voor beginnende sociaal ondernemers kan het traject weleens onoverzichtelijk zijn. Hoeveel langdurig werklozen moet je in dienst hebben voor trede 2? Hoe zwaar telt het dat je leerlingen op BBL- of BOL-niveau 1 of 2 aan werk helpt? Begeleiding is meestal niet onverstandig. Daarom heeft ook Alfa ook een PSO-adviseur in dienst, een van de weinige die in ons land al gecertificeerd zijn: René Hoogeveen. ‘Als gecertificeerd PSO-adviseur kan ik ieder willekeurig bedrijf begeleiden in de opmaat naar de certificering toe. Ik weet als geen ander wie wel en niet onder de doelgroep valt en hoe je dit in kaart kunt brengen.’

Vraag het Alfa

Ook enthousiast om je sociale doelstellingen te verwezenlijken? Informeer vrijblijvend bij Alfa. Want het voordeel van Alfa als PSO-adviseur is dat we je meteen het werk uit handen kunnen nemen dat gerelateerd is aan het in dienst nemen van deze doelgroep. We hebben bijvoorbeeld de specialisten die alles weten van lonen en subsidies. Interessant toch?

René Hoogeveen

René Hoogeveen

Senior personeelsadviseur

088 2531130 | rhoogeveen@alfa.nl


Meer over René