Banner

Focus op saldo per kg fosfaat?

20 juni 2017 | Door:  Herald Aalderink

Op 23 mei 2017 is de Eerste Kamer akkoord gegaan met het wetsvoorstel voor de invoering van de fosfaatrechten per 1 januari 2018. In de afstemming van productiefactoren van je bedrijf een nieuw item om rekening mee te houden. Voor veel bedrijven zal dit direct de nieuwe beperkende factor zijn. Geldt dit ook voor jouw bedrijf? Op basis van een analyse uit onze database geven we de mogelijkheden aan die er zijn, om jouw bedrijfsvoering hierop aan te passen.

Veel potentie in de melkproductie per koe

Uit onze database blijkt dat 25% van de bedrijven met de laagste melkproductie gemiddeld 7.100 kg per koe produceren. De groep met de hoogste melkproductie produceert gemiddeld 9.900 kg per koe. Een verschil van 2.800 kg per koe ofwel 314.000 kg op het gemiddelde bedrijf uit de hele groep. Dit geeft aan dat er op bedrijfsniveau een aanzienlijk potentieel is om de melkproductie binnen de beschikbare productiecapaciteit te optimaliseren.

Saldo per kg fosfaat

Een beter saldo per koe bij een hogere melkproductie per koe is niet vanzelfsprekend. De resultaten uit onze database wijzen echter wel in die richting. De groep met de laagste melkproductie per koe heeft een saldo van 1.510 euro per koe en de groep met de hoogste melkproductie, een saldo van 1.840 euro per koe. Indien de jongveebezetting wordt gestandaardiseerd op 0,6 stuks per koe, produceert een melkkoe inclusief jongvee in de laagste groep 47 kg fosfaat en een melkkoe in de hoogste groep ca. 55 kg. De saldi per kg fosfaat worden dan respectievelijk 33,4 en 32,0 euro. Op een gemiddeld bedrijf met ca. 5.770 kg fosfaat is dit een verschil in het bedrijfssaldo van 8.650 euro. Hoewel dit bedrag mooi is meegenomen, is het kleiner dan op grond van het verschil in melkproductie verwacht mocht worden.

Andere productiefactoren

Naast fosfaatrechten zijn arbeid en stalcapaciteit ook vaak beperkende factoren. Bij de factor arbeid resulteert een hoger saldo per koe wel in een fors hoger rendement van de gewerkte uren. Hetzelfde geldt voor de gebouwenkosten. Hoewel het saldo per kg fosfaat niet leidt tot hele grote verschillen, is er wel voldoende aanleiding om te zoeken naar mogelijkheden voor het verhogen van het saldo per koe. Een belangrijk onderdeel hiervan is de verhoging van de melkproductie per koe.

Vooruitgang

Constateren is een eerste, maar realiseren is een tweede. Veel bedrijven moeten in het kader van de fosfaatreductie snijden in de veestapel. Melkkoeien uitselecteren mede op basis van melkproductie kan helpen bij het realiseren van productieverhoging. Door de jongveebezetting tijdig aan te passen wordt een te grote instroom van vaarzen voorkomen, wat positief is voor de gemiddelde melkproductie per koe. Echter de basis is en blijft de winning en verstrekking van goed ruwvoer en optimalisatie met krachtvoer afhankelijk van de bedrijfssituatie.

Op bedrijven met een ruwvoertekort kan aankoop van extra krachtvoer en/of krachtvoervervangers in plaats van ruwvoer een goede methode zijn om de productie te verhogen. Uiteraard moet de gezondheid van de koeien hierbij wel centraal blijven staan. Een gezonde koe is de basis voor een hoog saldo!

Welke mogelijkheden heb jij om het saldo per koe te verhogen? Alfa is graag je sparringpartner om de mogelijkheden te verkennen en je te adviseren bij het realiseren van je plannen.

Heb je vragen, neem dan contact op met je Alfa-adviseur. Met 31 vestigingen is Alfa overal dichtbij.

Herald Aalderink

Herald Aalderink

Bedrijfskundig adviseur

088 2532202 | haalderink@alfa.nl


Meer over Herald