Banner

Energie-investeringsaftrek zonnepanelen interessant voor melkveehouders

18 november 2022 | Door:  Gerrit Pullen

Momenteel wordt er door veel ondernemers geïnvesteerd in zonnepanelen. Deze investering is vaak interessant vanwege de gestegen energiekosten. Door de hoge melkprijzen is de winstverwachting over 2022 voor veel melkveehouders fors. Voor de investering in zonnepanelen kan onder voorwaarden energie-investeringsaftrek aangevraagd worden. Dit is een extra fiscale aftrek van 45,5%. Daardoor wordt het resultaat gedrukt, waardoor minder belasting betaald hoeft te worden.

De belangrijkste voorwaarden zijn:

Aanvragen na aangaan investeringsverplichting

Met name het laatste punt is van wezenlijk belang. Een ondertekende opdrachtbevestiging met datum ondertekening door opdrachtgever heeft dan de voorkeur. Een mondelinge opdrachtbevestiging is ook akkoord, echter kan dan door RVO later verzocht worden om een verklaring door de leverancier dat inderdaad de verplichting op dat moment is aangegaan.

Voor alle investeringen op de energielijst of de milieulijst is van toepassing dat deze extra investeringsaftrek aangevraagd wordt binnen 3 maanden ná aangaan van de verplichting. Voorbeelden van deze investeringen zijn:

 1. Zonnepanelen
 2. Energiezuinige ventilatoren
 3. Voorkoeler melk inclusief warmteterugwinning
 4. Toerengeregelde vacuümpomp
 5. Isolatie van bestaande constructie (dak/muur/vloer)
 6. Boerderijboiler
 7. Accu voor opslag van duurzaam geproduceerde elektriciteit
 8. Ledverlichting
 9. MDV-stal
 10. Nevelkoeling
 11. Permanente afdekinstallatie voor kuilvoerplaatsen
 12. Ondergrondse kadaverkoeling
 13. Mulch apparatuur (klepelmaaiers)

Meer subsidiemogelijkheden

Voor de investering in zonnepanelen kan onder voorwaarden ook gekozen worden voor ISDE (=Investerings Subsidie Duurzame Energie en energiebesparing). Beide mogen niet gecumuleerd worden, dus kiezen welke mogelijk en het meest interessant is. Ook zijn er soms nog provinciale subsidieregelingen mogelijk voor de investering in zonnepanelen (vaak in combinatie met asbestverwijdering of dakisolatie). Kijk voor meer informatie op onze pagina over subsidies voor agrarische bedrijven

Alfa Accountants en Adviseurs is graag behulpzaam bij het zoeken van de meest optimale subsidieregeling en de aanvraag hiervan voor jouw bedrijf.

Lees ook:

Subsidie in 2023 voor innovatieve en duurzame ondernemers
Duurzaam ondernemen is een belangrijk aspect in de veranderende wereld
Profiteer van fiscale voordelen en een lagere energierekening met de Energie-investeringsaftrek

Gerrit Pullen

Gerrit Pullen

Bedrijfskundig adviseur

088 2533075 | gpullen@alfa.nl


Meer over Gerrit