Banner

Een kennismaking met Rolanda Jonkman: directievoorzitter Alfa Salaris en Personeel

8 maart 2019 | Door:  Rolanda Jonkman

Een atypische loopbaan. Dat kun je over Rolanda Jonkman wel zeggen. Ruim 5 jaar werkt ze nu bij Alfa, sinds 2018 in de functie van directievoorzitter van Alfa Salaris en Personeel. De ondernemende voorzitter is afgestudeerd aan de Hogere Hotelschool, heeft twee eigen horecabedrijven gerund, heeft nationaal en internationaal gewerkt in de hotellerie en is nu werkzaam in de accountancywereld. Tijd voor een kennismaking!

Rolanda, 52 jaar jong, is net terug van een internationale conferentie van DFK International, een samenwerkingsverband van internationale accountantskantoren. “Het was in 1 woord inspirerend. De DFK-top was in de veronderstelling dat wij alleen maar mannen in dienst hebben, maar niets is minder waar. Helaas werken er bij Alfa in de hoogste managementfuncties nog steeds weinig vrouwen, maar in de specialistische en staffuncties zien we steeds meer dames. We hebben nog een hele weg te gaan, maar er is steeds meer oog voor de waarde van diversiteit, waaronder vrouwen in het bedrijfsleven, ook bij Alfa.”

Ervaringsjaren opbouwen

De van oorsprong Friezin woont samen met haar partner in Amersfoort en heeft al een hele loopbaan achter de rug. Rolanda: “Ik ben afgestudeerd aan de Hogere Hotelschool op het gebied van personeel en bedrijfsorganistatie. Na mijn studie stond ik voor een dilemma. Ik wilde personeel begeleiden en advies hierin geven maar ik vond mijzelf nog te jong en vond dat ik hiervoor ervaringsjaren moest opbouwen.” Na diverse jaren in de hotellerie ging het roer om. Rolanda zette twee horecabedrijven op. “Het was vreselijk hard werken en een fantastische tijd. Ik voelde zorg voor mijn personeel. Na 10 jaar was de uitdaging weg. Ik stelde mij de vraag: ‘Ga ik dit doen tot en met mijn pensionering of gooi ik het over een andere boeg?’ Ik koos voor het laatste.”

Met plezier samenwerken

En met succes! In 2013 rondde ze een post HBO-opleiding Strategisch HRM af en solliciteerde bij Alfa. Ze ging aan de slag als teamleider en groeide door tot directievoorzitter. “Binnen Alfa Salaris en Personeel werken we met een grote verscheidenheid aan klanten en veel van deze klanten hebben personeel. Er wordt nog weleens onderschat wat dit allemaal met zich meebrengt en juist daar ligt onze toegevoegde waarde. Wij hebben kennis en bieden een luisterend oor. We willen onze klanten ontzorgen van alle verplichtingen en bieden HR op afstand, al naar gelang de behoefte. Het is mijn ultieme doel dat werkgevers met plezier kunnen samenwerken met hun personeel. Door mijn ruime ervaring kan ik heel goed in de belevingswereld van klanten staan.”

Dienstverlening in de volle breedte

Alfa biedt naast salaris en personeel dienstverlening in de volle breedte. Rolanda: “Wij werken nauw samen met de adviseurs van het hoofdkantoor en de collega’s van de 32 vestigingen. Inmiddels hebben wij binnen Alfa Salaris en Personeel al meer dan 100 collega’s en die werken verspreid over de vestigingen. Dat maakt dat we een totaalpakket van dienstverlening kunnen aanbieden aan onze klanten en lokaal betrokken kunnen zijn. We moeten als organisatie continue focus houden, waar ligt onze klant wakker van, waar kunnen wij bij helpen? Samenwerken met onze collega’s is daarbij erg belangrijk, want alleen dan kunnen we een totale brede dienstverlener zijn.”

Tijd voor ontspanning?

Alfa Salaris en Personeel is in korte tijd snel gegroeid. “We moeten echt in de huid van de klant kruipen, doorvragen, waar lig je wakker van? Daar naar luisteren, weten welke dilemma’s er spelen. Dat kost veel tijd.” Is er dan naast Alfa nog wel tijd voor ontspanning? Rolanda lacht:  “Dat probeer ik wel! Ik heb natuurlijk mijn horeca-achtergrond. Ik ben een liefhebber van eten en drinken, houd van koken en tafelen met vrienden. Ik vind het belangrijk dat mijn sociale netwerk op orde blijft en ik ben dol op reizen! Mijn werk en mijn sociale activiteiten samen maken dat ik in control ben, zowel op de werkvloer als thuis.”

Rolanda Jonkman

Rolanda Jonkman

Directeur Salaris en Personeel

088 2531525 | rjonkman@alfa.nl


Meer over Rolanda