Banner

Duurzaam investeren vraagt om de juiste financiering

18 februari 2019

De komende jaren ontkom je niet aan vraagstukken rondom duurzaamheid in je bedrijfsvoering. Vaak zijn dit vragen die vanuit de overheid worden opgelegd en gepaard gaan met hoge investeringen. Maar is dit ook echt zo? Ben je op de hoogte van financierings- en subsidiemogelijkheden die investeren in een duurzaam project ook financieel interessant maken?

Energielabel C voor kantoorgebouwen per 1-1-2023

Voor elk gebouw met een kantoorfunctie en een vloeroppervlak van meer dan 100 vierkante meter geldt per 1 januari 2023 energielabel C als minimumeis. Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 40% van het nationale energieverbruik en voor ruim 30% van de CO2-uitstoot. Tegelijk is het besparingspotentieel enorm; in veel gebouwen zijn besparingen van 30% op het energieverbruik mogelijk.

Het verbeteren van de energieprestatie van gebouwen levert dus geld op: door de lager uitvallende energierekening. Voor deze besparingen moet de energieprestatie worden verbeterd. Dit kunnen bouwkundige verbeteringen zijn, zoals isolatie van het dak of vervangen van de gevelbeglazing. Voor duurzaamheidsmaatregelen bestaan aantrekkelijke financieringsvormen (groenlening), naast fiscale stimulering (EIA, MIA/Vamil) en subsidies (ISDE).

Groenlening

Voor bepaalde duurzame investeringen is een groene financiering te krijgen, de groenlening. Dit is een zakelijke lening die de bank verstrekt met een groenfonds, waarmee je een duurzaam project financiert tegen een gunstigere rente. Om in aanmerking te komen voor een groenlening heb je als ondernemer een groenverklaring nodig van de overheid (RVO). Die verklaring moet aan bepaalde voorwaarden voldoen.

De meest voorkomende investeringen die in aanmerking komen voor een groenverklaring zijn:

EIA

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling waarmee de overheid je ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Denk aan HR-glas, LED-verlichtingssystemen of zonnepanelen. Wanneer je gebruikmaakt van EIA heb je als ondernemer dubbel voordeel: de energiekosten gaan omlaag én je betaalt minder belasting. Met EIA kan je 45% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

MIA/Vamil

Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kan je als ondernemer voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken. Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag naast de gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kan je op elk moment 75% van de investeringskosten afschrijven. Voor beide regelingen geldt dat het bedrijfsmiddel op de Milieulijst moet staan en voldoet aan daarin gestelde eisen.

ISDE

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) geeft je een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie.

Aan de slag!

Heb je plannen om te investeren in energiebesparende maatregelen en wil je deze laten toetsen op financierings- of subsidiemogelijkheden? Neem dan contact op met je contactpersoon bij Alfa of direct met een van onze adviseurs via financieren@alfa.nl, of telefonisch via 088-253 3300.