Banner

De innovatiebox: leuker kunnen we het wel maken!

4 februari 2020

De innovatiebox is een regeling in de vennootschapsbelasting die voor een behoorlijke belastingbesparing kan zorgen. Voldoe je aan de voorwaarden, dan kan je in 2020 maximaal 18% belasting besparen. Dat is bij 100.000 euro winst toch 18.000 euro. Vaak wordt gedacht dat de innovatiebox niet voor het mkb van toepassing is, maar alleen voor multinationals zoals Philips en ASML. Dat is een misverstand. Indien wordt voldaan aan de voorwaarden kan je als mkb-ondernemer wel degelijk gebruik maken van de innovatiebox.

De innovatiebox is maatwerk en een doorlopend proces. De kleinste innovatie kan leiden tot een jarenlange omzet en winst uit deze vinding. Gebruiken we niet allemaal nog steeds de paperclip?

Hoe kan ik gebruik maken van de regeling?

Sinds 2017 is de toegang tot de innovatiebox opgedeeld in grofweg twee categorieën: grote bedrijven en kleinere bedrijven. Voor de kleinere bedrijven is het voldoende dat er in eigen beheer een ‘immaterieel activum’ is ontwikkeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een machine die je productieproces optimaliseert of een platform om IT-applicaties te bouwen. Wanneer iets een immaterieel actief is, is niet als zodanig geregeld. Het actief dient wel ontwikkeld te zijn met speur- en ontwikkelingswerk waar ook een S&O-verklaring voor is afgegeven. Zonder deze verklaring en de juiste rechtsvorm kan er geen gebruik worden gemaakt van de innovatiebox. Voor grote ondernemingen geldt een extra eis: die moeten naast een S&O-verklaring ook een kwekersrecht of octrooi hebben of hebben aangevraagd.

Het is dan ook de moeite waard om bij ieder innovatief idee dat tot een immaterieel activum kan leiden een S&O-verklaring aan te vragen. Ook doorontwikkelingen van bestaande activa komen hiervoor in aanmerking. Dit brengt wat extra administratie met zich mee, maar daarmee blijft een toekomstige belastingbesparing wel mogelijk.

Afspraken met de Belastingdienst

Mag dan alle winst dan tegen het lage tarief worden belast? Nee, dat zou te mooi zijn. Het is gebruikelijk om met de Belastingdienst afspraken te maken:

Dit is een ingewikkeld proces en het kost tijd om passende afspraken te maken. Daar staan dan wel een besparing, rust en zekerheid voor de komende paar jaar tegenover.

Vereenvoudigde regeling

Staat de opbrengst van de ontwikkeling nog in de kinderschoenen of is het afwachten welke kant het opgaat? In dat geval kan je ook alvast kiezen voor de versimpelde methode. Dit is een vast percentage van de winst tot maximaal 25.000 euro voor een periode van maximaal drie jaar. Heeft een ontwikkeling enige omvang en winstpotentieel, dan loont het al gauw om een individuele afspraak met de Belastingdienst te maken.

Topteam Innovatiebox

De aanvraag en implementatie van de innovatiebox raakt aan verschillende vlakken, zowel fiscaal, juridisch en op subsidiegebied. De specialisten van Alfa Accountants en Adviseurs hebben hierin veel ervaring en helpen je graag. Omdat Alfa zelf actief innoveert en wij zien dat er ‘koudwatervrees’ voor de innovatiebox is, is per 1 januari 2020 het Topteam Innovatiebox gestart. Zij promoten de innovatiebox en verzorgen samen met de collega’s het aanvraagtraject. Wil je weten wat voor jou de mogelijkheden zijn? Het Topteam is bereikbaar via innovatiebox@alfa.nl