Banner

Corona: tijdelijke aanpassing premiedifferentiatie WW (update)

23 april 2020 | Door:  Edwin Timmermans

Het kabinet heeft op recent bekend gemaakt dat er wegens de Corona-crisis een tijdelijke wijziging komt in de premiedifferentiatie voor de WW. Tot 1 januari 2021vervalt namelijk de zogenaamde 30%-bepaling. Voor alle werkgevers.

Dit artikel is op 23 april geüpdatet.

Onder invloed van de wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) betalen werkgevers een hoge of lage WW-premie, afhankelijk van de vastlegging van de aard van het contract en van de contracturen. Onderdeel van deze regeling is dat werkgevers achteraf geconfronteerd kunnen worden met de hoge premie. Dat is het geval als het aantal verloonde uren in een kalenderjaar blijkt te zijn uitgegaan boven 130% van de contracturen.

Met de Stichting voor de Arbeid is de regering het eens dat dit effect in deze periode niet gewenst is. En dan uiteraard met name in sectoren waar wegens Corona (veel) moet worden overgewerkt.

Werkgevers kunnen in 2020 dus ‘straffeloos’ meer dan 30% boven de contracturen uitbetalen zonder dat dit leidt tot een hogere WW-premie bij de betreffende werknemers. Daarmee worden dit jaar op dit punt onbedoeld hogere loonkosten voorkomen.

Edwin Timmermans

Edwin Timmermans

Senior Personeelsadviseur

088 2532518 | etimmermans@alfa.nl


Meer over Edwin