Banner

Corona en btw: voucher of kortingsbon?

28 mei 2020 | Door:  Harm-Jan de Boer

Veel ondernemers moeten íets verzinnen om het hoofd boven water te houden. Of het nu om sportscholen, reisorganisaties of evenementenbureaus gaat, het doel is om zo lang mogelijk buiten acute liquiditeitsproblemen te blijven. Denk dan ook aan het uitgeven van vouchers of kortingsbonnen. Als je dat gaat doen, let dan ook op de btw!

Een voucher is iets anders dan een kortingsbon

Het klinkt misschien gek, maar voor de btw moet je een onderscheid maken. Een voucher is namelijk inwisselbaar zonder dat er wordt bijbetaald, terwijl bij inwisseling van een kortingsbon een bijbetaling nodig is.

Voucher

Een voucher moet een volwaardige vervanging zijn van een goed of dienst. Zo kan de voucher recht geven op de levering van dezelfde of een vergelijkbare dienst of product, maar dan op een later moment. Daarom wordt er ook in de luchtvaart veel gebruikgemaakt van vouchers. Vouchers heb je in twee soorten.

Voucher voor ‘enkelvoudig gebruik’

Een goed voorbeeld van een voucher voor enkelvoudig gebruik (SPV, Single Purpose Voucher) is een bioscoopbon. Op het moment van uitgifte is duidelijk of het product straks is belast met 9% btw of 21% btw. Een belangrijk gevolg is dat de btw dan al bij de uitgifte van de voucher moet worden afgedragen. Dat kan ook omdat het btw-tarief dan al bekend is.  

Voucher voor ‘meervoudig gebruik’

Bij een voucher voor meervoudig gebruik (MPV, Multi Purpose Voucher) is op het moment van uitgifte van de voucher niet duidelijk welk btw-tarief van toepassing is. Met de voucher kun je bijvoorbeeld zowel een boek (9% btw) als een trui (21% btw) kopen. Gevolg van de uitgifte van een MPV is dat de btw pas is verschuldigd op het moment dat de voucher wordt ingewisseld. De oorspronkelijke btw op de betaling van de klant wordt niet aangegeven op het moment van uitgifte van de voucher. Dit gebeurt op het moment van inlevering van de voucher, omdat dan pas het btw-percentage bekend is.  

Kortingsbon

Bij de uitgifte van een kortingsbon is btw verschuldigd over het door de klant betaalde bedrag. Dit is het bedrag dat je klant heeft betaald voor de levering of dienst die je als ondernemer nu niet kan uitvoeren in verband met de coronacrisis, en waardoor je besluit een kortingsbon uit te geven. De kortingsbon is inwisselbaar tegen het product waar eerder (deels) voor is betaald, of eventueel een ander product. Op het moment van verzilvering van de kortingsbon is btw verschuldigd over de bijbetaling.

Tip

Het is voordelig om een voucher voor meervoudig gebruik uit te geven. Geef daarom een voucher uit waarmee zowel diensten of producten belast met 9% btw als met 21% btw kunnen worden gekocht.

Let op!

Bij de uitgifte van een voucher voor enkelvoudig gebruik is al direct btw verschuldigd over het door de klant betaalde bedrag voor de aanvankelijk geplande levering of dienst. Over de latere bijbetaling bij inlevering van de kortingsbon moet pas dan btw worden afgedragen.

Harm-Jan de Boer

Harm-Jan de Boer

Btw specialist

088 2531000 | hdeboer@alfa.nl


Meer over Harm-Jan