Banner

Controleer tijdig WOZ-beschikking van huis of bedrijfspand

28 februari 2019

Rond deze tijd van het jaar ontvang je weer een WOZ-beschikking van de gemeente. Een te hoog vastgestelde WOZ-waarde kan je geld kosten, bijvoorbeeld door een hogere huurprijs of lagere afschrijving. Maak daarom tijdig bezwaar als je het niet eens bent met de vastgestelde waardering.

Elk jaar stelt de gemeente de WOZ-waarde van je onroerend goed vast. In de WOZ-beschikking 2019 wordt de WOZ-waarde bepaald die voor het belastingjaar 2019 relevant is. De waarde is gebaseerd op het prijsniveau per 1 januari 2018, de peildatum.

Belastingheffing

De jaarlijkse WOZ-beschikking is van invloed op de hoogte van verschillende belastingen, zoals de inkomstenbelasting, de onroerendezaakbelastingen, de waterschapsheffing en de schenk- en erfbelasting. Fiscale verschillen kunnen ook ontstaan door de onderverdeling van de waarden over bijvoorbeeld de ondergrond van bedrijfsgebouwen, de bedrijfsgebouwen, de ondergrond van de woning en de woning. Om een onnodig hoge belastingheffing te voorkomen, is het daarom van belang dat de WOZ-beschikking niet te hoog is vastgesteld.

Voorbeeld: inkomstenbelasting en WOZ-waarde gebouwen

In beide gevallen geldt: hoe lager de WOZ-waarde, des te meer of langer je mag afschrijven. Hogere afschrijvingen leiden tot een lager inkomen. Daardoor betaal je mogelijk minder inkomstenbelasting. Ook kan hierdoor recht ontstaan op inkomensafhankelijke regelingen en toeslagen. Om deze redenen kan het zinvol zijn om de WOZ-waarde lager vast te laten stellen.

Vaststelling huurprijs

Verhuur of huur je een woning? Dan is het belangrijk om te weten dat de WOZ-waarde een onderdeel is van de methodiek om de huurprijs van een huurwoning te bepalen. Het is daarom mogelijk dat een lagere WOZ-waarde leidt tot een lagere huur. Omdat de huurder hierdoor ook een belang heeft bij de hoogte van de WOZ-waarde, krijgt hij een kopie van de beschikking van de gemeente, waartegen hij bezwaar kan maken.

Onderneem actie

Uit het bovenstaande blijkt dat de WOZ-waarde van belang is. Beoordeel daarom de waarde van je onroerend goed. Denk je dat deze te hoog is vastgesteld in de WOZ-beschikking? Dan kan het interessant zijn om bezwaar te maken. Dit bezwaar moet binnen zes weken na dagtekening van de beschikking bij de gemeente worden ingediend.

Bij twijfel kun je bij je gemeente om een onderbouwing (een taxatieverslag) vragen. Dit verslag kun je vaak met je DigiD-account opvragen. Op basis van zo’n taxatieverslag kun je nagaan op welke wijze de gemeente de WOZ-waarde heeft opgebouwd. Daarnaast kan overleg met een taxateur of waardedeskundige zinvol zijn. Als je bezwaar indient, sta je vaak sterker als je standpunt door een waardedeskundige wordt bevestigd.

Vragen?

Met meer dan 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij.