Buitenlandse overname? Advieskosten deels subsidiabel

28 januari 2016 | Door:  Wilco Dokman

Het overnemen van een onderneming in het buitenland is nog net even spannender dan een overname in eigen land. Het is minder eenvoudig de target te bezoeken, soms is er sprake van een taalbarrière en er gelden vaak andere gebruiken en andere wet- en regelgeving. Wat niet anders is ten opzichte van een overname in eigen land is dat een ‘goede voorbereiding het halve werk is’.

Een deel van de onderzoekskosten voor de haalbaarheid van een internationale overname is mogelijk subsidiabel. Ondernemers met internationale ambities kunnen in 2016 gebruik maken van een subsidie voor Demonstratieprojecten, Haalbaarheidsstudies en Investeringsvoorbereidingsstudies (kortweg DHI). Op deze manier stimuleert het Ministerie van Buitenlandse zaken Nederlandse ondernemingen om uit te breiden naar opkomende markten en ontwikkelingslanden.

De subsidie kan voor investeringsvoorbereidingsstudies in het buitenland worden gebruikt om de haalbaarheid van een overname te toetsen. Nederlandse MKB’ers kunnen subsidie krijgen voor de kosten van het uitvoeren van een onderzoek naar de technische en commerciële haalbaarheid van een overname in een van de DHI-landen (opkomende markten in Afrika, Azië, Europa, het Midden Oosten en Zuid-Amerika). De subsidie bedraagt 50% van de investeringsvoorbereidingskosten, waaronder ook de kosten voor adviesrapporten of een waarderingsonderzoek naar de target in het buitenland (tot een maximum van € 100.000 per traject).
De investeringsvoorbereidingsstudie levert een businessplan op. Hierin heeft u alle details van uw voorgenomen investering in de doelmarkt uitgewerkt. Denk aan:

• de strategie;
• het ontwerp van een productiefaciliteit;
• juridische aspecten
• omzetprognoses;
• kosten/batenanalyse;
• een financieringsplan.

Alfa Consultants kan u begeleiden bij het overnametraject en bij de subsidieaanvraag. Alfa is onderdeel van het internationale DFK-netwerk. Via het DFK-netwerk  hebben wij contact met specialisten in de meeste DHI-landen. Binnenkort kunnen subsidieaanvragen worden ingediend. Voor meer informatie over begeleiding bij een (internationale) overname of het aanvragen van subsidie kunt u contact opnemen met Wilco Dokman of Wilbert Roerdink van Alfa Consultants. Zij zijn te bereiken via telefoonnummer 088 253 3300.

Wilco Dokman

Wilco Dokman

Senior Adviseur

088 2533223 | wdokman@alfa.nl


Meer over Wilco