Banner

Bereid je goed voor op de Brexit!

3 oktober 2018 | Door:  Harm-Jan de Boer

Tenzij er nog een wonder gebeurt, verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) – bestaande uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland - op 29 maart 2019 de Europese Unie (EU). Als er niets verandert, stappen zij uit de interne markt en douane-unie. Door dit vertrek wordt het VK een land buiten de EU en gaan andere handelsafspraken gelden dan binnen de EU.

Bereid je voor

Hoewel het nog steeds niet duidelijk is of er een ‘harde’ of een ‘softe’ Brexit komt, gaan wij in dit bericht vooralsnog uit van het ergste. Daar hoort bij dat je binnenkort zult aanlopen tegen misschien wel een heleboel nieuwe regels en vereisten, als je klanten of leveranciers hebt die gevestigd zijn in het VK. Wat te denken van bijvoorbeeld douaneregels en -controles, invoerrechten en niet te vergeten nieuwe kwaliteitseisen die horen bij de aangekochte of verkochte goederen?

Zonder volledig te willen zijn en natuurlijk afhankelijk van je situatie kun je concreet aan de volgende negen aandachtspunten denken:

Wij verwijzen graag naar de verschillende sites die ondernemers informeren op het gebied van de gevolgen van de Brexit. Ook overheidssites kunnen over nuttige informatie beschikken om in beeld te krijgen wat je te wachten staat. Een mooi hulpmiddel is deze scan: https://rvo.regelhulpenvoorbedrijven.nl/brexitimpactscan/#/welkom.

Btw-gevolgen

We vragen specifiek je aandacht voor de btw-gevolgen van de Brexit. Goederen- of dienstentransacties binnen de EU worden straks in- en uitvoertransacties. Je kunt daardoor plotseling te maken krijgen met de douane van beide landen en daarbij behorende invoerheffingen. Ook krijg je te maken met nieuwe btw-spelregels. Dat heeft gevolgen voor je facturatie (andere factuurvereisten) maar ook voor de btw-aangifte en je btw-administratie.

Kortom, laat je ook op dit punt tijdig informeren en neem tijdig contact met ons op.
Lees het recente nieuws op het gebied van de btw.

Harm-Jan de Boer

Harm-Jan de Boer

Btw specialist

088 2531000 | hdeboer@alfa.nl


Meer over Harm-Jan