Banner

Ben je van waarde?

4 augustus 2017 | Door:  Bas van Loo

Vakantie is voor veel ondernemers een stressvolle aangelegenheid. Snel de laatste projecten afronden, de betalingen verzorgen en de overige werkzaamheden overdragen aan een geschikt persoon. Om nog maar te zwijgen over de diverse keren dat je gestoord wordt terwijl je op het strand ligt. Het is logisch dat uw onderneming afhankelijk is van jou als eindverantwoordelijke. Maar welke invloed heeft dit op de economische waarde van jouw onderneming?

De waarde van een onderneming wordt bepaald door de toekomstverwachtingen van die onderneming. Simpelweg komt het erop neer dat de hoeveelheid geld dat verdiend kan worden bepalend is voor de waarde van de onderneming. Deze verwachte geldstromen worden contant gemaakt tegen een rendementseis waarin rekening wordt gehouden met de risico’s die gepaard gaan met het ondernemerschap.

Een van de belangrijke variabelen bij het bepalen van de rendementseis is de afhankelijkheid van de ondernemer of directie. Hoe groter deze afhankelijkheid is, hoe kwetsbaarder de onderneming. Wanneer alle (product-)kennis, klantcontact of ervaring berust bij de ondernemer (of een enkel personeelslid) is dit vanuit het perspectief van een financiële koper nadelig. De onzekerheid dat de verwachte geldstromen worden gerealiseerd is in dit geval groter. De koper zal derhalve een hoger rendement op zijn geïnvesteerd vermogen verlangen, wat resulteert in een lagere economische waarde.

Uiteraard is het bepalen van de economische waarde complexer dan in dit artikel beschreven. Voor het bepalen van de waarde moet gedegen waarderingsonderzoek worden uitgevoerd. Wil je weten welke factoren je nog meer kunt beïnvloeden om de waarde van uw onderneming te stuwen? Neem gerust contact op voor een oriënterend gesprek. Met 31 vestigingen is Alfa overal dichtbij.

Om de waarde van uw onderneming te beïnvloeden kun je starten met jouw taken zoveel mogelijk te delegeren. Het delen van kennis en ervaring draagt bij aan de continuïteit van jouw onderneming. Daarbij kun je ook nog eens met een gerust hart op vakantie!     

Fijne vakantie gewenst!   

 

Bas van Loo

Bas van Loo

Adviseur


Meer over Bas