Banner

Ben je dga, pas dan op met een wkr-vergoeding als je coronasteun krijgt!

17 december 2020 | Door:  Jasper Gorter

December is traditioneel de maand om het gebruik van de werkkostenregeling in de loonbelasting te optimaliseren voor werkgevers en hun medewerkers. Als dga ben je daar ook onderdeel van. Echter, ben je dga van een BV-structuur die coronasteun in de vorm van NOW en/of verlenging van het bijzonder uitstel van betaling van belasting heeft gehad, dan is het erg oppassen geblazen omdat dan een bonusverbod geldt. Recent is steeds duidelijker geworden dat een onbelaste vergoeding vanuit de wkr ervoor kan zorgen dat je handelt in strijd met dit verbod, met alle risico’s van dien.

Hoe zit het ook alweer met de werkkostenregeling (wkr) en de dga in 2021?

Binnen de werkkostenregeling (wkr) heb je in 2020 als werkgever een vrije ruimte van 3% over de eerste € 400.000 aan loonsom beschikbaar en vanaf € 400.000 aan loonsom loopt de vrije ruimte nog met 1,2% op. De vrije ruimte kun je als werkgever gebruiken om je werknemers onbelaste extra’s te geven, zoals een kerstpakket.

Als dga ben je vaak in loondienst bij je eigen Holding BV. Hierdoor heb je dus een vrije ruimte van meestal enkele duizenden euro’s tot je beschikking die vaak nog lang niet gevuld is. In de praktijk wordt dan met regelmaat gekozen voor een extra onbelaste vergoeding / wkr bonus aan het einde van het jaar. Over deze vergoeding wordt géén loon- en inkomstenbelasting betaald, maar is wél aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting. Een mooie mogelijkheid om een stukje vermogen vanuit de structuur onbelast naar privé te halen en belasting te besparen.

Welke rol speelt het bonusverbod binnen de werkkostenregeling nu?

Echter, in 2020 speelt een bonusverbod een grote rol bij BV-structuren die bepaalde coronasteun hebben genoten. Dat is het geval bij:

Het bonusverbod is in bepaalde situaties erg strikt en speelt voor de directie en bestuurders van de hele (BV-)structuur, ook als maar een enkele BV steun heeft gehad. Dit speelt met name bij een aanvraag NOW op het niveau van de groepsmaatschappij. Het idee erachter is dat het ongewenst is dat de beleidsbepalers van structuren die coronasteun van de staat krijgen, wel vermogen ‘uit de structuur’ halen ten behoeve van zichzelf. Recent is door het ministerie van SZW desgevraagd bevestigt dat (verkapte) bonussen uit welk potje dan (zoals de wkr) strijdigheid met het bonusverbod opleveren. Voor ‘gewone werknemers’ speelt dit echter niet, daarvoor mag de wkr wel benut worden.

Daarom is het verstandig terughoudend te zijn met onbelaste vergoedingen / wkr-bonussen in 2020 als je dga bent van een BV-structuur waardoor deze coronasteunmaatregelen zijn aangevraagd. Het risico van overschrijding van het bonusverbod is intrekking van de NOW-steun en/of intrekking van het bijzonder uitstel van betaling belastingen.

Is er nog enige nuance mogelijk?

Enige nuance kunnen we toch nog aanbrengen. In de toelichting bij de NOW-regelingen is gezegd dat een dga alleen zijn basisvergoeding / zijn gebruikelijk loon kan krijgen in 2020. Krijg je als dga echter al jaren een (relatief) beperkte maandelijkse onkostenvergoeding (vanuit de wkr), dan kan gesteld worden dat dit tot de basisvergoeding behoort, waardoor er geen strijdigheid ontstaat met het bonusverbod. Het is op dit moment echter zelfs niet zeker dat deze situatie geheel risicoloos is.

Twijfel je of het bovenstaande op jou van toepassing is?

De Alfa-werkwijze is dat voor jou als dga zoveel mogelijk jaarlijks de vrije ruimte wordt benut. Maar heb je bijvoorbeeld zelf coronasteun aangevraagd voor je BV-structuur en weten wij dat niet, dan kan het benutten van de vrije ruimte en het bonusverbod elkaar bijten. Is dit het geval of twijfel je hierover, neem dan contact op met je fiscale adviseur of je adviseur van Salaris en Personeel!

Jasper Gorter

Jasper Gorter

Hoofd vaktechniek fiscaal

088 2531011 | jgorter@alfa.nl


Meer over Jasper