Banner

Belastingheffing over vermogen in box 3: hoe gaat het verder?

31 januari 2022 | Door:  Dick Leeuw

De belastingheffing over het vermogen in box 3 is te hoog, oordeelde de Hoge Raad verrassend in een arrest op 24 december 2021. In dit nieuwsbericht gaven wij al aan dat er nog veel onduidelijkheden waren. Exact een maand na het arrest heeft het ministerie van Financiën een brief aan de Tweede Kamer gestuurd naar aanleiding van Kamervragen. In deze brief staan een aantal onderwerpen die ook voor jou van belang kunnen zijn. Wij vatten de belangrijkste zaken voor je samen.

Rechtsherstel

Het arrest heeft gevolgen voor veel aanslagen inkomstenbelasting. In ons eerdere bericht gaven wij aan dat het verstandig is om tijdig bezwaar te maken om rechten veilig te stellen. Staatssecretaris Marnix van Rij denkt na over een eenvoudige manier om de juiste aanslagen te kunnen opleggen. Het is bedoeling dat dit zoveel mogelijk geautomatiseerd kan.  Hoe dit vormgegeven gaat worden is nog niet bekend. De manier waarop de Belastingdienst het proces gaat inregelen kan gevolgen hebben voor de manier waarop de ingediende bezwaren moet worden gemotiveerd. Hopelijk wordt er in februari meer duidelijk.

Geen nieuwe belastingaanslagen

Het is voor de Belastingdienst niet mogelijk om de uitkomsten van het arrest in de aanslagen te verwerken. Daarom worden er geen aanslag inkomstenbelasting opgelegd als er box-3-vermogen is opgenomen in de aangifte. In twee situaties worden wél aanslagen opgelegd. Ten eerste als de verjaringstermijn voor het opleggen van een aanslag dreigt te verstrijken. Ten tweede: als je belang hebt bij het opleggen van een aanslag. Bijvoorbeeld in verband met een voorlopige aanslag, een verliesverrekening of een middelingsverzoek. In de voorlopige aanslagen 2022 is nog geen rekening gehouden met de uitkomsten van het arrest.

Aanpassing wetgeving

De huidige wetgeving klopt niet met het arrest van de Hoge Raad. De wetgeving zal dan ook moeten worden aangepast. Het ministerie geeft aan dat het onwenselijk is om een nieuwe wet rond box 3 pas per 1 januari 2025 te laten ingaan. Gezocht wordt naar mogelijkheden om de wetgeving eerder aan te passen.

Bezwaartermijn verlopen/ambtshalve bezwaar

Als je geen bezwaar hebt gemaakt tegen de aangiften 2017, 2018, 2019 en 2020, dan heb je achteraf bezien mogelijk te veel belasting betaald over je spaargeld. Als een aanslag onjuist is en je geen bezwaar hebt gemaakt, kun je een verzoek om ambtshalve vermindering indienen. Dit moet binnen vijf jaar na het einde van het kalenderjaar waarop de belastingaanslag betrekking heeft.   

Voor de aanslag inkomstenbelasting 2017 moet vóór 1 januari 2023 het verzoek zijn ingediend. In principe wordt geen ambtshalve vermindering verleend op basis van rechterlijke uitspraken die na het opleggen van de aanslag zijn gedaan. Dit zal voor veel aanslagen het geval zijn. De minister van Financiën kan echter alsnog beslissen dat er met dit specifieke arrest wel rekening moet worden gehouden en er toch ambtshalve vermindering moet worden verleend.  Of de minister dat in dit specifieke geval gaat beslissen moeten we afwachten.

Wordt vervolgd!

Het laatste woord is nog niet gezegd en geschreven over dit arrest. Op woensdag 2 februari zal er in de Tweede Kamer gedebatteerd worden over dit onderwerp.  Houd onze website in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

Dick Leeuw

Dick Leeuw

Belastingadviseur

088 2532778 | dleeuw@alfa.nl


Meer over Dick