Banner

Bedrijfsovername - Een blik naar de toekomst

27 oktober 2020 | Door:  Wouter Vieveen

Met de huidige ontwikkelingen in de agrarische sector is het belangrijk om vooruit te kijken en keuzes te maken in de voortzetting van je bedrijf. Zaken om over na te denken zijn:

Bedrijf overdragen

De keuze om een opvolger te laten toetreden kan in vrij kort tijdsbestek gemaakt worden. Dochter of zoon is klaar met de opleiding en stroomt soepel het bedrijf in. Daarbij is het natuurlijk van belang dat dochter of zoon een bewuste keuze maakt om in het bedrijf te stappen.

De vervolgstap die hierna komt, het overdragen van de onderneming, is een stuk lastiger en heeft meer tijd nodig om soepel te laten verlopen en te laten slagen. Willen ouders bijvoorbeeld tot hun 80e in de onderneming blijven of willen ze eigenlijk het liefst op hun 60e stoppen? Ga tijdig met elkaar  in gesprek en niet twee jaar voordat de bedrijfsoverdracht plaats gaat vinden. Uit de praktijk blijkt namelijk dat het overnameproces 5 tot 15 jaar in beslag kan nemen.

Financiële uitgangspositie

In de praktijk zien we soms dat bedrijven financieel en fiscaal nog niet toe zijn aan de bedrijfsoverdracht terwijl de ondernemers dit al wel zijn. Een concreet voorbeeld is dat de onderneming te zwaar gefinancierd is om over te nemen en dat er nog geïnvesteerd moet worden om het bedrijf passend te maken voor de opvolger. Daarnaast is er financiële ruimte nodig om de wegvallende arbeid van ouders op te vangen. Het gevolg kan zijn dat ouders nog 10 jaar door moeten werken om de financiering te verlagen zodat de bedrijfsovername financieel mogelijk is.

Communicatie

Naast het cijfermatige gedeelte is ook communicatie zeer belangrijk bij bedrijfsovername. Een DISC-persoonlijkheidsanalyse geeft inzicht in jou als persoon en ondernemer. Er is geen goed of fout, maar het geeft inzicht waarom jij zelf op een bepaalde manier reageert of waarom je mede vennoten op een bepaalde manier reageren. De analyse wordt individueel en gezamenlijk besproken om inzicht te geven in jezelf en elkaar met als doel de onderlinge communicatie te verbeteren.

Advies

Ga dus tijdig met een bedrijfskundige, fiscalist en jurist in gesprek om na te gaan of jouw onderneming al klaar is voor overname en welke stappen er de komende 5 tot 15 jaar gemaakt moeten worden. Voor meer informatie kijk dan op Alfa Bedrijfsovername.

Wij zitten graag met jou aan tafel om te helpen bij het vormgeven van de stappen om de bedrijfsovername succesvol te laten verlopen.

Wouter Vieveen

Wouter Vieveen

Bedrijfskundig adviseur

088 2531628 | wvieveen@alfa.nl


Meer over Wouter