Banner

Bedrijfsoverdracht aan familie of werknemer kán valkuil zijn

12 februari 2020 | Door:  Bas van Loo

Een van de meest tijdrovende stappen binnen een bedrijfsoverdracht is het zoeken naar een geschikte koper. In sommige gevallen is de gedoodverfde overnamekandidaat al voorhanden, in de persoon van een familie- of personeelslid. Dat scheelt een hoop tijd en werk, denk je. Maar dan kom je bedrogen uit. Veelal zijn overdrachten aan familie of werknemers juist complex.

Verkenning

Het is een open deur dat het proces van bedrijfsoverdracht vaak emotioneel is. Toch is het vreemd dat juist aan het emotionele aspect zo weinig aandacht wordt geschonken. Voor een soepele bedrijfsoverdracht is het noodzakelijk om aan het begin van een traject de klokken gelijk te zetten. Typische onderwerpen die daarbij aan bod komen zijn de drijfveren, ambities en verschillende belangen, zowel van de huidige ondernemers als de beoogde opvolgers. Niet zelden zijn ook de vaardigheden van de opvolgers een belangrijk onderwerp. Soms wordt er gekozen voor een persoonlijkheids- of capaciteitentest om dit te laten toetsen.

Voorbereiding

Wanneer duidelijk is dat beide partijen positief staan tegenover een opvolging begint de voorbereiding. In deze fase moet je een aantal formele stappen zetten. In eerste instantie moet de waarde van de onderneming worden vastgesteld. De overdracht op een familie- of personeelslid dient namelijk op zakelijke voorwaarden te gebeuren (meer info daarover vind je in dit artikel). De uiteindelijke prijs is in sommige gevallen ook afhankelijk van hoeveel middelen de verkoper voor zijn pensioen nodig heeft. In deze fase maak je daarom een goed financieel overzicht van de persoonlijke situatie van de verkoper na overdracht.

Vergeet aanvullende voorwaarden niet

De prijs is een belangrijk onderdeel, maar vergeet niet de aanvullende voorwaarden:

Ook maken beide partijen afspraken over de betrokkenheid van de verkoper na overdracht, in veel gevallen een belangrijk discussiepunt. Voor veel verkopers is het moeilijk om na jaren de dienst te hebben uitgemaakt ineens het heft uit handen te moeten geven, zeker aan een familielid of personeelslid die al jaren in dienst is.

Nieuwe start

Wanneer de overdracht formeel is vastgelegd begint het voor de opvolger pas echt. De vertrekkende oud-eigenaar neemt afstand en draagt de activiteiten over. De overdrager komt in sommige gevallen voor keuzes te staan die niet eerder zijn verantwoordelijkheid waren. Vaak betreft dit keuzes op het gebied van personeelsbeleid, financiën en strategie. Zorg er in dat geval voor dat je een netwerk van relaties om je heen verzamelt, die je op verschillende gebieden van advies kunnen voorzien.

Matchmaking

In sommige gevallen blijkt dat de beoogde opvolger toch niet de meest geschikte is. In dat geval kunnen wij alsnog op zoek naar een (nog) onbekende koper. Alfa Consultants heeft een platform gelanceerd om vraag en aanbod van ondernemingen met elkaar te matchen. Bij verkoop aan een andere partij is dit hét platform om je ideale koper te vinden.

Vraag het Alfa

Wil je de mogelijkheden van bedrijfsoverdracht onderzoeken of je bedrijf in de verkoop zetten? Of ben je misschien op zoek naar een bedrijf om over te nemen? Laat het weten via bvanloo@alfa.nl of neem contact met mij op via 088 253 3073.