Banner

Bedrijfsbarbecue en de fiscus

30 augustus 2022 | Door:  Erik Bos

Het huidige, prachtige, zomerse weer maakt het aantrekkelijk een bedrijfsbarbecue te organiseren voor jouw medewerkers. Hoewel je de fiscus voor zo’n gelegenheid waarschijnlijk niet zult uitnodigen, interesseert het hem wel hoe jij zo’n personeelsfeest betrekt in jouw loonaangifte. Het hangt namelijk van de locatie van de barbecue af wat de gevolgen zijn voor de loonheffingen: de werkplek of een externe locatie. Alfa denkt graag met je mee voor er iets aanbrandt.

Barbecue op de werkplek

De Belastingdienst heeft recent een handreiking gepubliceerd over dit onderwerp. Als je een barbecue organiseert op de werkplek (dit kan bijvoorbeeld de kantine of kantoortuin zijn) dan kun je de consumpties en het eventuele optreden van een artiest als een nihilwaardering zien. Ze vormen geen loon waarover jouw personeel belasting moet betalen. De maaltijden zijn wél belast. Daarvoor geldt een normbedrag van 3,35 euro per werknemer of partner van de werknemer.

Als werkgever heb je twee opties. De eerste mogelijkheid is dat je die 3,35 euro tot het loon van jouw werknemer rekent (of tweemaal 3,35 euro) als de werknemer zijn partner meeneemt. Je kunt er ook voor kiezen het loon aan te wijzen als eindheffingsloon dat ten laste komt van de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Voor zover er nog vrije ruimte is, is de maaltijd onbelast. Bij overschrijding van de vrije ruimte betaal je 80 procent eindheffing. Er geldt geen gerichte vrijstelling.

Op een externe locatie

Bij een barbecue op een externe locatie zijn de kosten van het feest loon van de werknemer en dus belast. Als werkgever kun je het loon wel als eindheffingsloon aanwijzen, waardoor de kosten onbelast zijn (voor zover je voldoende vrije ruimte in de werkkostenregeling hebt) . Als de totale kosten van het feest (consumpties, maaltijden en artiest) bijvoorbeeld 45 euro per werknemer of partner van de werknemer bedragen, is het duidelijk dat jouw vrije ruimte bij een feest op een externe locatie sneller ‘op’ is dan bij hetzelfde feest op de werkplek, waar slechts 3,35 euro in mindering komt op de vrije ruimte.

Meer weten?

Heb je vragen over de fiscale behandeling van jouw personeelsfeest? Of wil je meer weten over de werkkostenregeling? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. Een afspraak is zó gemaakt.

Erik Bos

Erik Bos

Senior personeelsadviseur

088 2533200 | ebos@alfa.nl


Meer over Erik