Banner

Bedrijf overnemen? Schakel een overname adviseur in

3 mei 2023 | Door:  Rémon Kwant

Een bedrijf kopen doe je misschien voor het eerst. Het aanbod van bedrijven is niet altijd even duidelijk en vaak lees je dat een bedrijf verkocht is of overgenomen zonder dat jij wist dat het te koop stond. Hoe zorg je dat potentiële verkopers jou weten te vinden?

Stel je hebt een bedrijf op het oog, je bent gevraagd of je een bedrijf wilt overnemen of hierin wilt participeren. Hoe pak je dit aan en hoe bepaal je wat het bedrijf waard is?  Een bedrijfsovername adviseur helpt!

De overname adviseur

Als je een bedrijf ter overname zoekt, dan is de kans groot dat je op internet kijkt of dat je zoektocht beperkt blijft tot je eigen netwerk. Wanneer je dan contact hebt met een verkoper kom je er vaak ook achter dat er meerdere geïnteresseerden zijn.

Daar biedt een overname adviseur uitkomst. Hij of zij kent de markt, weet vaak vanuit een eigen netwerk wat er te koop staat en kan samen met jou actief op zoek. En heb je dan een bedrijf op het oog? Dan kan een overname adviseur je in het hele proces begeleiden.

Bij het kopen van een bedrijf kom je vaak tegenover de adviseur van de verkoper te staan, die handelt in het belang van de verkoper. Met een adviseur aan jouw zijde kun je op een gelijkwaardige manier het transactieproces aangaan.

Hulp bij waardebepaling, bedrijf en bieding

Meestal ontvang je vanuit de verkopende partij een informatie- of verkoopmemorandum. Dit geeft je als kopende partij informatie over het bedrijf en daarnaast zie je hoe het financieel heeft gepresteerd.  De overname adviseur zal deze informatie samen met jou beoordelen. Alfa Consultants heeft specialisten op het gebied van waardebepaling in dienst die, indien gewenst, ook een waardering kunnen maken. Tot slot bespreekt de overname adviseur meerdere scenario’s waardoor een bieding kan worden gedaan en de voorbereidingen van de onderhandelingen kunnen starten.

Het due dilligence onderzoek

Bij een overname van een bedrijf neem je meestal de aandelen van een bedrijf over. Dat betekent dat je alle rechten en plichten overneemt, ook van de periode voordat jij de eigenaar was. Daarnaast is het goed om te beoordelen of de informatie die eerder is verstrekt wel juist is. Dit om te voorkomen dat je de spreekwoordelijke ‘kat in de zak’ koopt. Binnen Alfa hebben we alle kennis in huis om jou te ondersteunen bij het boekenonderzoek.

Financiering van een bedrijfsovername

De financiering van een bedrijfsovername is complexer dan wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek nodig hebt voor je bedrijfspand. De financiering van een overname is maatwerk. Een deel van de financiering kan mogelijk ingevuld worden door middel van een lening vanuit de verkoper of een resultaatafhankelijk deel van de koopsom (een zogenaamde: ‘earn out afspraak’). Maar het grootste deel zul je met eigen middelen moeten financieren. Binnen Alfa werken een aantal financieringsspecialisten die contact hebben met zowel de grote banken als ook met de andere financieringsverstrekkers.

Zoekopdracht via Dealsuite

De overname adviseur begint met een kennismakingsgesprek waarbij de eisen en de wensen van de koper besproken zullen worden. Daarnaast zal hij de mogelijkheden met je delen om de zoekopdracht uit te zetten. Alfa Consultants heeft een groot eigen netwerk maar daarnaast hebben wij sinds dit jaar ook de mogelijkheid om een aansluiting aan te bieden via Dealsuite.com. Hiermee ben je structureel verzekerd van relevante leads binnen jouw sector of regio en kun je jouw onderneming presenteren als strategisch koper.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn wanneer zich een kans voordoet op een overname. Neem daarom vroegtijdig contact op met een overname adviseur van Alfa. Zij zijn te bereiken via telefoonnummer 088-2533300. Je kunt natuurlijk ook je lokale Alfa-adviseur raadplegen. Kijk voor meer informatie ook op www.alfa.nl/consultants.

Rémon Kwant

Rémon Kwant

Adviseur / Projectleider Fusies en Overnames

088 253 3253 | rkwant@alfa.nl


Meer over Rémon