Banner

Algemene voorwaarden: juridische werking of toch niet?

9 januari 2017

Het is voor iedere ondernemer verstandig algemene voorwaarden te hanteren. In de eerste plaats zijn die voorwaarden praktisch en efficiënt. Een ondernemer hoeft dan niet bij iedere overeenkomst alle voorwaarden opnieuw af te spreken. In de tweede plaats kunnen algemene voorwaarden risico’s beperken en aansprakelijkheden voorkomen. Maar gebruikt u uw algemene voorwaarden wel juist?

Gelukkig zijn steeds meer ondernemers zich bewust van de voordelen van het gebruik van algemene voorwaarden. Met het ‘hebben’ van voorwaarden alleen bent u er echter nog niet. De algemene voorwaarden moeten ook op de juiste manier onderdeel van iedere overeenkomst worden gemaakt. Onvoldoende is het bekende zinnetje onderaan het briefpapier: ‘Op al onze aanbiedingen en overeenkomsten zijn de algemene voorwaarden van toepassing.’ Algemene voorwaarden zijn namelijk onderdeel van de overeenkomst. Daarom moet vóór het aangaan van de overeenkomst duidelijk zijn dat die voorwaarden van toepassing zijn. Het is het beste om in een zo’n vroeg mogelijk stadium van de onderhandelingen uitdrukkelijk aan te geven dat uw algemene voorwaarden van toepassing zijn.

Juist ter beschikking stellen

Ook het enkel van toepassing verklaren van de algemene voorwaarden is nog niet genoeg. De voorwaarden behoren op de juiste manier ter beschikking te worden gesteld. De hoofdregel is dat de algemene voorwaarden daadwerkelijk aan de wederpartij moeten worden gegeven. Dat mag persoonlijk maar ook per post. Is feitelijk overhandigen echt niet mogelijk? Dan kunt u volstaan met het bekendmaken aan de wederpartij dat de voorwaarden bij u ter inzage liggen of dat de voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel of een rechtbank.

Ook digitaal, maar...

Tegenwoordig mag u algemene voorwaarden ook digitaal toezenden. Ook hier zijn weer regeltjes:

Zijn de algemene voorwaarden op de juridisch juiste wijze van toepassing verklaard en ter beschikking gesteld? Dan kan het nog voorkomen dat zij geen werking hebben. De wet stelt namelijk ook aan de inhoud van de algemene voorwaarden grenzen. De algemene voorwaarden mogen niet onredelijk bezwarend zijn voor de wederpartij. Bij de beoordeling of dit aan de orde is, wordt er onder andere gekeken naar de aard en de inhoud van de overeenkomst. De wet geeft een opsomming van bedingen die onredelijk bezwarend zijn of waarvan wordt vermoed dat ze onredelijk bezwarend zijn.

Laat Alfa meekijken

Een ondernemer die gebruikmaakt van algemene voorwaarden moet zich dus bewust zijn van zowel de inhoud van die voorwaarden als van de wijze waarop zij deze gebruikt. Daarmee voorkomt u dat u in een later stadium wordt geconfronteerd met algemene voorwaarden die niet werken. Wilt u meer zekerheid over uw algemene voorwaarden? De juristen van Alfa kijken graag met u mee!

Heeft u vragen, neem dan contact op met uw Alfa-adviseur. Met 31 vestigingen is Alfa overal dichtbij.