Banner

Alfa in 2021: hogere omzet en resultaat, hogere medewerkerstevredenheid én hoger aantal vacatures

9 mei 2022 | Door:  Fou-Khan Tsang

Financieel gezien was er reden tot tevredenheid bij Alfa Accountants en Adviseurs over het jaar 2021. De omzet groeide vorig jaar met 4,3 procent naar 98,9 miljoen euro. Ook het resultaat na belastingen scoorde met 8,4 miljoen euro hoger dan ooit, blijkt uit het jaarverslag. Het bijbehorende impactverslag laat zien dat Alfa-medewerkers zeer tevreden zijn. Tegenover het branchegemiddelde op het gebied van medewerkerstevredenheid van 7,2 staat een 7,8 aan Alfa-zijde.  

Ook Alfa profiteerde in 2021 van de verdere groei van de economie. Het aantal faillissementen vorig jaar in Nederland is minimaal geweest. De accountants- en adviesorganisatie laat al een paar jaar een stabiele stijging zien. Arnoud Bosch, CFO Raad van Bestuur van Alfa: “We zien al jaren een stijgende groei in onze omzet. Enerzijds is dit autonome groei en anderzijds komt dit aandeel voort uit adviesomzet.” Alfa sloot vorig jaar af met 35 vestigingen en ruim 1.000 medewerkers. Alfa ontkomt niet aan de trend dat ook de accountancy kampt met vacatures die moeilijk zijn in te vullen.  

Alfa-medewerker is gemiddeld meer tevreden 

Een intensivering van de arbeidsmarktcampagne moet voor nieuwe aanwas zorgen. In die campagne ruimt Alfa een belangrijke plaats in voor de medewerkerstevredenheid die elke twee jaar wordt getoetst. Onderzoeksbureau Effectory zag Alfa vorig jaar een 7,8 scoren, waar het landelijke gemiddelde op 7,2 blijft steken. Opvallend detail was de ongekend hoge respons op het interne onderzoek: 93 procent van de medewerkers vulde de vragenlijst in. Marco Vermin, lid van de Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor HR is bijzonder blij met deze score. “Wij hebben nieuwe medewerkers nodig, maar zuinig zijn op je huidige medewerkers en hun binden en boeien is nog belangrijker. Ik ben trots op het feit dat zoveel collega’s de moeite hebben genomen om deel te nemen aan het onderzoek en onze organisatie zo goed beoordelen, zeker in coronatijd!” Medewerkers hebben de tevredenheid toegekend op thema’s zoals werkplezier, werkproces, samenwerking en prestatie, leiderschap, organisatiestrategie, diversiteit en inclusie en persoonlijke ontwikkeling. Op werkgeverschap scoorde de organisatie zelfs een 8,2 en dat werd ook nog eens onderstreept door de uitslag van de MT500 waarbij Alfa de winnaar was in de sector op het gebied van werkgeverschap.  

Sterke groei aantal medewerkerscertificaten 

Ook met de MEBO-regeling wil Alfa potentiële krachten over de streep trekken. Door certificaten te kopen worden medewerkers mede-eigenaar. Met het eigenaarschap wordt een positieve impuls beoogd aan de betrokkenheid bij Alfa en haar klanten. Vorig jaar groeide het aantal uitstaande certificaten naar 3,1 miljoen, goed voor een rendement van 15,2 procent. Om te kunnen voldoen aan de vraag heeft Alfa eind 2021 nog eens een half miljoen aandelen geplaatst en gecertificeerd. 

Aandacht voor opleiding, hybride werken definitief 

Medewerkers de ruimte geven om zich verder te ontwikkelen is een ander argument in de arbeidsmarktcampagne. In 2021 is er gemiddeld 44 uur per medewerker-  al dan niet PE-plichtig -geïnvesteerd in trainingen en opleidingen. Daarnaast heeft Alfa definitief gekozen voor het hybride werken, waarbij medewerkers meerdere dagen vanuit huis kunnen werken. Verder rekent Alfa erop dat de profilering als duurzaamste accountantsorganisatie van Nederland een nieuwe generatie medewerkers moet aanspreken. Als B Corp is Alfa in het gezelschap van onder meer Rituals en Nespresso. 

Ook reden voor onzekerheid 

Voor 2022 voorziet Alfa een verdergaande groei. De toename in activiteiten zal deels kunnen worden opgevangen door verdere investeringen in ICT. Onzekerheid over het realiseren van die groei is er ook. De Kamer van Koophandel heeft al aangegeven dat 200.000 ondernemers in ons land balanceren op de rand van een faillissement. Mondiaal gezien zijn er zorgen over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Die heeft nu al geleid tot forse prijsstijgingen voor veel producten, terwijl ook corona al de inflatie in ons land heeft aangewakkerd. 

Lees hier het jaar- en impactverslag van Alfa.  

Fou-Khan Tsang

Fou-Khan Tsang

Voorzitter Raad van Bestuur

| ftsang@alfa.nl


Meer over Fou-Khan