Banner

Aanvragen TVL voor kwartaal 1 van 2021 vanaf nu mogelijk

16 februari 2021 | Door:  Jelmer Beckmann

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)-regeling geeft een tegemoetkoming in de vaste lasten voor mkb-bedrijven die structureel omzet verliezen door de coronacrisis. Vanaf 15 februari om 12:00 uur is het mogelijk om een aanvraag in te dienen voor de periode 1 januari tot en met 31 maart 2021.

Onlangs heeft het kabinet verschillende aanpassingen voor deze regeling aangekondigd. De toen aangekondigde belangrijkste wijzingen waren:

Naast deze wijzigingen heeft de overheid nu nog enkele extra wijzingen aangekondigd:

Verlaging drempel vaste lasten

Om meer kleine ondernemers, zoals schoonheidsspecialisten en rijschoolhouders, toegang te geven tot de regeling wordt de vaste lasten drempel vanaf kwartaal 1 van 2021 verlaagd naar 1.500 euro. De vaste lasten worden berekend met het percentage vaste lasten dat hoort bij de SBI-code van de hoofdactiviteit, het gaat hierbij niet om de werkelijke vaste lasten. Voor de bepaling van de vaste lasten gebruikt de overheid branchegegevens van het CBS. Om zoveel mogelijk ondernemers zo snel mogelijk te kunnen helpen, maakt de overheid geen gebruik van de werkelijke vaste lasten van een onderneming. Het percentage vaste lasten dat bij een specifieke SBI-code hoort kan op de site van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland worden bekeken.

Deze verlaging van de drempel moet eerst nog goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Het is mogelijk om alvast een aanvraag te doen, maar dan wordt deze aanvraag voorlopig wel in het aanvraagsysteem geparkeerd. Pas na goedkeuring zal de aanvraag verder behandeld worden.

Opslag voor speciale kosten land- en tuinbouw

In kwartaal 1 en kwartaal 2 van 2021 krijgen ondernemers in de land- en tuinbouw (SBI-codes 1.1 t/m 1.5) een opslag bij hun TVL-aanvraag van 21 procent voor speciale kosten om dieren en gewassen in leven te houden. Een opslag wordt eenmalig bij het vastelastenpercentage geteld. Het maximale bedrag wat aan deze opslag gekoppeld gaat worden moet nog worden vastgesteld.

Eenmalige Opslag voor Annuleringskosten Reizen

Ondernemers uit de reisbranche die aan de voorwaarden voldoen kunnen gebruik maken van de Eenmalige Opslag voor Annuleringskosten Reizen. Deze subsidie helpt ondernemers bij het betalen van de kosten door annuleringen die niet volledig terugbetaald worden. Bijvoorbeeld door vliegtuigmaatschappijen en hotels. Hiervoor zal eenmalige opslag van 3,4 procent op het vastelastenpercentage worden toegevoegd tot maximaal 130.000 euro.

TVL aanvragen?

Voor elke nieuwe ronde van de TVL moet een aparte aanvraag worden gedaan via de website van de RVO. Het indienen van een aanvraag voor periode kwartaal 1 van 2021 kan tot 30 april 2021 17:00 uur.

Het RVO vraagt de categorie grote bedrijven met meer dan 250 medewerkers te wachten met aanvragen tot het aanvraagsysteem hier klaar voor is. Doe je dit niet, dan ontvangt je een afwijzing. Ondernemers in deze categorie kunnen zich aanmelden voor een update als TVL kwartaal 1  van 2021 opent voor deze bedrijven.

Om een aanvraag te doen is een eHerkenning op niveau 1 vereist. Op de website van het RVO kan eenvoudig met een Adviestool bepaald worden of je in aanmerking komt voor de TVL en hoeveel subsidie je kan verwachten. RVO heeft ook een instructievideo voor de TVL aanvraag gemaakt. Op dezelfde site kan de aanvraag worden gedaan.

Loop je bij het aanvragen tegen problemen aan? Neem dan contact op met je eigen contactpersoon binnen Alfa om deze te bespreken.

Jelmer Beckmann

Jelmer Beckmann

Fiscaal adviseur

088 2532793 | jbeckmann@alfa.nl


Meer over Jelmer