Banner

Aangekondigde daling vpb-tarief (deels) onzeker

3 september 2019 | Door:  Jasper Gorter

Wijzigingen in de daling van het tarief van de vennootschapsbelasting en wat gebeurt er met het box-2 tarief?

In het vorige Belastingplan stond dat het tarief in de vennootschapsbelasting over winsten van je BV de komende jaren fors zou gaan dalen. Deze daling lijkt deels te worden uitgesteld en tegelijkertijd verminderd. Maar wat gebeurt er dan met het de voorgenomen stijging van het box 2-tarief over winsten die je uitkeert naar privé?  

Daling vpb-tarief gaat maar deels door 

Het kabinet trekt in de begrotingsplannen naar verwachting vooral veel geld uit voor koopkrachtverbetering van de middenklasse. Dit zal deels door het bedrijfsleven betaald worden, in de vorm van een uitgestelde en verminderde daling van het hoogste vpb-tariefwat je BV moet betalen over de winst. In de tabel hieronder kun je aflezen wat er naar verwachting gaat gebeuren.  

Tarief box 2 gaat stijgen? 

Het tarief in box 2, wat je moet betalen als je winsten vanuit je BV naar privé uitkeert, stijgt per 2020 naar 26,25% en in 2021 naar 26,9%. Dit is al geregeld in het Belastingplan van vorig jaar. 

Het is nog de vraag wat met deze stijging gaat gebeuren, nu de tarieven in de vpb minder zullen dalen dan vorig jaar bekend werd gemaakt. Er zijn vooralsnog geen berichten dat deze stijging verminderd wordt. 

Of uitkeren van winst vanuit je BV naar privé in 2019 verstandig is vanwege de verwachte tariefstijging, hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het rendement wat je op het vermogen in de BV behaaltImmers, als je in box 2 belasting betaalt, ben je over dat deel je rendement kwijt. De eenmalige 1,9% belastingbesparing kan ten opzichte van dit jaarlijkse rendement best wel eens karig zijn. 

Ook is van belang of en hoeveel je van je BV hebt geleend. Als dat meer is dan € 500.000 is het in elk geval verstandig je goed te laten informeren

Verwachte daling tarieven inkomstenbelasting 

Wat naar verwachting wel gaat gebeuren is dat de tarieven in de lagere schijven van box 1 van de inkomstenbelasting verder worden verlaagd. Ook zal naar verwachting de arbeidskorting, de belastingkorting waar werkenden (waaronder dga’s) recht op hebben, worden verhoogd. 

Ben je dga en feitelijk in loondienst zijn bij je eigen BV, dan zullen deze wijzigingen de stijging van het vpb-tarief en het box 2-tarief (deels) compenseren. Want over je (gebruikelijke) loon, wat je verplicht moet uitkeren vanuit je BV, zul je minder belasting verschuldigd zijn. 

Presentatie op Prinsjesdag 

Het is afwachten waar het kabinet op Prinsjesdag mee komt, hoewel de contouren langzaam zichtbaar worden. Het is verstandig om deze plannen af te wachten, voordat je actie onderneemt.  

Jasper Gorter

Jasper Gorter

Hoofd vaktechniek fiscaal/juridisch

088 2531011 | jgorter@alfa.nl


Meer over Jasper