200-jarig E. Lafeber gaat met TLN Benchmark écht sturen

4 februari 2020 | Door:  Carol de Wit

Je eigen bedrijf vergelijken met de concurrentie is dé manier om een ondernemer scherp te houden. Zeker als die ondernemer opereert in een sector waarin de marges dun zijn, zoals transport en logistiek. Brancheorganisatie TLN heeft daarom samen met Alfa Accountants en Adviseurs een bedrijfsvergelijker ontwikkeld: de TLN Benchmark. Als ondernemer heb je realtime cijfers in handen die je vertellen of je transportbedrijf wel op de goede weg zit. En: het systeem is zonder poespas te implementeren.

Geen twee transportbedrijven zijn identiek. Maar de cijfers van collega-ondernemers geven wel een goede indicatie of je marge marktconform is. Of je kosten in lijn met de branche liggen. Hoe je scoort in opbrengsten. Actuele stuurinformatie is goud waard. Met de introductie van de TLN Benchmark kunnen ook transportbedrijven de cijfers extern gaan vergelijken. Daarnaast kunnen ondernemers prognoses en begrotingen maken. TLN werkt daarvoor samen met Alfa, al langer partner in financiële zaken voor de brancheorganisatie.

Alfa Management Paneel als basis

De TLN Benchmark is vorig jaar tijdens de vakbeurs Transport Compleet gelanceerd. De benchmark geeft niet alleen cijfers in relatie tot die van andere transportondernemers, maar ook meer grip op de dagelijkse bedrijfsvoering. en meer inzicht in hun eigen cijfers. Onderdeel van de TLN Benchmark is het Alfa Management Paneel, een succesvol instrument dat al in meerdere branches wordt gebruikt. Daardoor is er ook zicht op de (financiële) mogelijkheden om belastingen, crediteuren en personeel op tijd te betalen.

“Wij willen meer vooruitkijken”

Een van de eerste gebruikers is een bedrijf dat in 2020 exact 200 (!) jaar bestaat: E. Lafeber Internationale Transporten in Gouda. Vorig jaar is daar de zevende generatie aangetreden: de zussen Barbara (36), Martine (34) en Iris Lafeber (32). Het familiebedrijf is bekend van zwaar en exceptioneel transport en grote infrastructurele werken. De zussen namen de zaak over van vader Kees, oom Ed en een derde familielid. “Onze vader zit graag op de vrachtwagen. Meehelpen in de operatie is ook leuk, maar wij willen het bedrijf meer gaan sturen, we willen meer vooruitkijken en inspelen op ontwikkelingen”, zegt Iris, intern verantwoordelijk voor onder meer de financiën (‘het loopt goed, maar het is hard werken’).

Toekomstproof in de sector transport en logistiek

Benchmarken met collega’s is onderdeel van de nieuwe strategie. “We hebben gekeken wat er aan programma’s beschikbaar is, en vooral wat er toekomstproof is. De manier waarop de TLN Benchmark is ingericht vonden we effectief en pragmatisch. En je hoeft niet meteen een software-engineer in te huren om het toe te passen, je kunt zo aan de slag.”

De TLN Benchmark is nét geïmplementeerd bij het bedrijf in Gouda. De eerste resultaten bleven niet lang uit. “Sommige dingen hadden we ook al een beetje verwacht. Onze overhead- en automatiseringskosten bijvoorbeeld zijn vrij hoog. Dat vermoedden we al, maar nu je vergelijkingsmateriaal hebt zie je dat het bij collega’s lager is. We zijn al bezig om die kosten omlaag te brengen. Natuurlijk doen wij hier aparte dingen. Containertransport is makkelijker vergelijkbaar. Maar je hebt toch een richtlijn hoe je het doet.”

Geen klant van Alfa

Opvallend: E. Lafeber Internationale Transporten is geen klant bij Alfa. Iets wat de inzet van de TLN Benchmark niet in de weg staat, benadrukt klantbeheerder Carol de Wit van Alfa. “E. Lafeber is de eerste afnemer die geen klant van Alfa is. We hebben het proces net geëvalueerd en ze zijn erg tevreden. Dat is de bevestiging dat de TLN Benchmark gewoon naast de huidige accountant kan bestaan. Het bedrijf heeft nu 24/7 inzicht in resultaat en liquiditeit. Met de TLN Benchmark kan E. Lafeber toekomstgericht beslissingen nemen en als het moet snel schakelen met de bank. ”

TLN Benchmark: alles-in-één-tool

De TLN Benchmark is er in drie varianten: Goud, Zilver en Brons, waarbij TLN-leden exclusief ‘Servicepartner Ledenvoordeel’ krijgen. Al naar gelang de versie biedt de benchmark niet alleen vergelijkingsmateriaal met collega’s. Ook omvat het programma onder meer een forecast voor het huidige boekjaar, een liquiditeitsprognose voor 12 maanden en een prognose- en begrotingsmodule. Ook kan Alfa een- of tweemaal per jaar de cijfers analyseren en persoonlijk doornemen.

Bekijk de demo

Wil je vrijblijvend kennismaken met Alfa? Of wil je een demo inzien? Neem dan gerust contact op met een Alfa-kantoor bij jou in de buurt.
Meer weten over E. Lafeber Internationale Transporten? Bezoek de website.

Vraag de gratis demo aan

Carol de Wit

Carol de Wit

Sectormanager Transport en Logistiek

088 2531885 | caroldewit@alfa.nl


Meer over Carol