Te Kloeze Riooltechniek: “Geen sexy vak, maar de klant is áltijd blij als je komt helpen”

28 december 2021 | Door:  Peter Ressing

Het Achterhoekse plaatsje Terborg is de standplaats van Te Kloeze Riooltechniek. Nog even, want het bedrijf past niet meer in zijn huidige jasje en verhuist op afzienbare termijn naar een nieuw, duurzaam gebouwd pand in Wehl. Het werk in de rioleringsbranche geeft veel voldoening, vindt directeur Nico Lensink. “Het vak is niet sexy, maar klanten zijn altijd blij en opgelucht als een rioleringsbedrijf hen verlost van hun verstopping of stankoverlast. En vergis je niet, er komt veel techniek en innovatie bij kijken.”

Nico Lensink kreeg in 2015 de kans om de rioleringsdivisie van het bedrijf Dusseldorp over te nemen. Vanaf de overname, waarmee Alfa Accountants Nico heeft geholpen, is het bedrijf hard gaan groeien. Nico: “We begonnen in 2011 met zes, zeven man, maar er lopen nu dertig tot vijfendertig man, dus we hebben echt een mooie progressie geboekt.”

Klantenkring

De klantenkring van Te Kloeze Riooltechniek bestaat onder meer uit particulieren, gemeentes, woningbouwverenigingen en zorginstellingen. Met sommige partijen zijn zelfs contracten afgesloten van tien jaar of langer. Waarom kiezen deze partijen voor zijn bedrijf? “Wij spelen altijd heel kort op de bal, afspraak is afspraak en wat ons betreft geldt altijd: ‘kan niet bestaat niet’. We zijn heel servicegericht, voor onze vaste klanten staan we 24/7 klaar. We lossen het hele rioolprobleem van A tot Z op en daar zit ook een stuk advies bij.”

Innovatieve methode

In 2020 heeft Te Kloeze een nieuwe bv opgericht, onder de naam Riool Totaal. Vanuit die bv wordt op nationaal niveau een stuk innovatieve dienstverlening aangeboden. In het kort: wanneer rioleringsbuizen onder de grond beschadigd zijn, wordt de buis eerst van binnenuit gereinigd. Daarna wordt het gat of de scheur met een speciale kous afgedicht, met behulp van een camera en een robot (enigszins vergelijkbaar met het plaatsen van een stent). “Het grote voordeel hiervan is dat je niet hoeft te hakken en te breken en dat de bewoners ook niet hun huis uit moeten. Zo kunnen we zorgen voor een duurzame oplossing, met zo min mogelijk overlast.”.”

Duurzaam nieuw pand

Op dit moment wordt er volop gebouwd aan een nieuw bedrijfspand in Wehl (nabij Doetinchem). Daarbij heeft Nico volop nagedacht over de mogelijkheden om zijn pand zo duurzaam mogelijk te laten bouwen. “We zijn bezig met de prestatieladder CO2 en we zijn op de nieuwe locatie zelfvoorzienend en gasloos. Ook komen er laadpalen en we vangen hemelwater op, om maar iets te noemen. Om de bouw te financieren, hebben we Groenfinanciering aangevraagd. Dit betekent echter wel dat er een groenverklaring moet worden verstrekt. Die verklaring is geënt op een aantal normen, waaronder de isolatiewaarde die het te bouwen pand moet hebben, FRC-goedgekeurd hout, zonnepanelen, etc. Rick van der Pennen (Relatiemanager mkb bij Alfa in Winterswijk) heeft mij heel erg goed geholpen met al het papierwerk rondom de financiering. Kijk, ik weet wat ik wil als ondernemer, maar bankzaken, dat is niets voor mij; ik houd me liever bezig met andere dingen.”

Geen te grote risico’s

Het meeste contact onderhoudt Nico echter met Peter Ressing (directeur Alfa Zelhem en Winterswijk, Aalten en Zutphen). “Peter weet heel goed hoe ik in elkaar zit en hoe ik wil ondernemen. Zo wil ik bijvoorbeeld niet al te grote risico’s nemen. Peter heeft daar dezelfde gedachten over – en Rick ook. Daarnaast krijg ik van Peter altijd eerlijke antwoorden en dat waardeer ik enorm. Ik heb in mijn leven meer accountants meegemaakt, maar die waren allemaal heel theoretisch. Peter en Rick denken juist heel praktisch en professioneel mee met de ondernemer. Dat vind ik een grote plus.”

Mooi groeien

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor het bedrijf. Hoever wil Nico met zijn bedrijf groeien? “Ik vind 30 tot 35 man personeel wel een mooi aantal, omdat ik dan nog geen HR-mensen hoef aan te nemen of een telefoniste. Maar het allerbelangrijkste vind ik dat we samen plezier hebben, dat onze mensen het hier naar hun zin hebben. Dat betekent ook dat ik kritisch kijk naar de mensen die ik aanneem; die moeten echt in ons team passen. Ook komt het voor dat jongens pech hebben op de arbeidsmarkt. Ik probeer iedereen een kans te geven en daar neem ik weleens een gok in. Dan is het machtig mooi om te zien dat je die jongens op de rails krijgt en dat ze zich hier ontwikkelen tot goede vakmensen.”